Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Аналітика

Аналітика

03.03.2011

Аналіз операційного середовища та загального стану банківської системи в 2010 році

Незважаючи на поступове покращення ситуації в ряді секторів економіки, високу ліквідність банківського сектора, стабільну валютно-курсову та грошово-кредитну політики впродовж останнього року, операційне середовище залишається складним, що пояснює суперечливі рішення судів та контролюючих органів стосовно надання валютних кредитів, дострокового виконання окремих зобов’язань, а також інших аспектів взаємодії банків з контрагентами. Останнє може стимулювати процес консолідації на фінансовому ринку, у тому числі за рахунок активізації переговорів про зміну власників окремих установ з іноземним капіталом. Основні майбутні зміни у банківському секторі в першу чергу будуть стосуватись операційного середовища.

Підставою для здійснення банківської діяльності в Україні є наявність відповідної ліцензії НБУ та відповідність вимогам законодавства. Основоположними документами з регулювання діяльності банківських установ на території України є Закон України «Про банки і банківську діяльність» N 2121-III від 07.12.2000 р. (зі змінами та доповненнями), Закон України «Про Національний банк України» N 679-XIV від 20.05.1999 р. (зі змінами та доповненнями) та Постанова НБУ №368 від 28.08.2001 р. «Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні» (зі змінами та доповненнями). Окремі аспекти діяльності банків регулюються також іншими нормативно-правовими документами. Банком першої інстанції є Національний банк України.

Банківська система України характеризується високим рівнем інтеграції в економіку, концентрацією іноземного капіталу та значним рівнем конкуренції. На початок 2011 року вона складалася з 176 діючих банків (з яких 55 – з іноземним капіталом). Регіональна мережа банків на відповідну дату налічувала майже 20 тис. відокремлених територіальних підрозділів (представництв, відділень та філій).

 

Завантажити огляд у форматі PDF

Віктор Шулик
ведущий финансовый аналитик отдела рейтингов финансовых организаций

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути