Головна »  Аналітика »  Аналітика »  Економічний розвиток України (квітень 2013 р.). Ріст відкладається

Економічний розвиток України (квітень 2013 р.). Ріст відкладається

16.05.2013

Пропонуємо Вашій увазі регулярний аналітичний огляд економіки України, підготовлений фахівцями рейтингового агентства "Кредит-рейтинг". У матеріалі проаналізовані основні тренди і показники реального сектора економіки України, інфляційні процеси та індекс споживчих цін, стан зовнішніх рахунків і золотовалютних резервів, грошові ринки.

Українська економіка за підсумками першого кварталу 2013 року виглядає таким чином:

  • У 1К13 ВВП України знизився на 1.3% р/р, ставши третім кварталом поспіль, коли українська економіка демонструє спад. Слабкий зовнішній попит і низькі капітальні інвестиції - головні причини падіння. Ми знижуємо свій прогноз зростання валового внутрішнього продукту на 2013 рік до 0.0% р/р.
  • Промислове виробництво у березні скоротилася на 5.2% р/р, падіння першого кварталу 2013 склало 5.0% р/р. Будівельний сектор скоротився на 28.5% р/р, вантажоперевезення на 9.8% р/р.
  • Роздрібний товарообіг і сільське господарство залишаються основним позитивом української економіки, продемонструвавши в 1К13 зростання на 10.8% р/р і 5.8% р/р, відповідно.
  • У березні-квітні знову зафіксована дефляція - 0.8% р/р і 0% в місячному вираженні. Ми знижуємо свій прогноз зростання індексу споживчих цін в Україні на 2013 рік до 4.5% гру/гру.
  • У березні платіжний баланс зведений з профіцитом (+126 млн. дол. США)    завдяки валютним надходженням по фінансовому рахунку. Дефіцит рахунку поточних операцій (- 1.0 млрд. дол. США) збільшився на 47% р/р.
  • В квітні - першій половині травня курс гривни до долара відносно стабільний (8.12-8.14 грн/дол. США). Гривнева ліквідність на високому рівні (22-23 млрд. грн).
  • Вільна гривня і низькі девальваційні очікування сприяли успішному розміщенню Міністерством фінансів ОВДП на суму 8.6 млрд. грн в квітні. Сумарно за перші чотири місяці року Мінфін виконав 37% річного плану по внутрішніх запозиченнях.

Подробиці і прогнози читайте в повній версії огляду.

Детальніше...

Галина Вінник, Оксана Пугачова, Світлана Рекрут, Олексій Чорноротов,