Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

28.01.2008

У 2008 році передбачається подальша активізація ринку муніципальних запозичень

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує збільшення у 2008 році сумарного обсягу муніципальних запозичень. Залучати кошти планують Запоріжжя, Вінниця, Луцьк, Черкаси та інші міста, що вже мають досвід випуску облігаційних позик. За інформацією Агентства, розглядають можливість випуску боргових зобовязань цього року  ще близько 10 обласних центрів і міст обласного значення, що раніше не залучали кошти на фінансовому ринку. Крім цього, очікується збільшення сум окремих муніципальних позик. Якщо у 2007 році в структурі облігаційних випусків і кредитних угод на внутрішньому ринку переважали боргові зобовязання обсягом до 20 млн. гривень, то у 2008 році ця цифра може становити 30-60 млн. гривень. Здійснення великих позик буде характерним для міст з більш тривалою кредитною й рейтинговою історією.

Ріст активності міст на ринку запозичень зумовлюється тим, що у 2008 році не очікується істотного збільшення доходної бази місцевих бюджетів. У поточному бюджетному періоді не планується збільшення надходжень, пов'язаного з підвищенням ставок оподатковування, як це було у 2007 році. Доходна частина місцевих бюджетів, зазвичай, буде забезпечуватися за рахунок зростання надходжень від податку з доходів фізичних осіб (який для міст є основним джерелом доходів), що пов'язано з поетапним збільшенням мінімальної заробітної плати в країні. Іншим джерелом росту доходних частин бюджетів може стати більш ефективне використання об'єктів комунальної власності.

Очікуване у 2008 році збільшення видаткової частини місцевих бюджетів, як і в попередніх періодах, пов'язано, насамперед, з ростом обсягів фінансування, переважно установ бюджетної сфери (освіта, охорона здоров'я, культура й т.д.). Цьому, здебільшого, буде сприяти високий рівень соціальних стандартів, затверджених Державним бюджетом на 2008 рік. Крім того, ріст у 2008 році цін на енергоносії, відповідно, збільшить витрати місцевих бюджетів на їхню оплату.

На думку начальника відділу муніципальних рейтингів агентства "Кредит-Рейтинг" Олени Самойлової, значна питома вага соціальних статей у видатковій частині Державного бюджету України на 2008 рік і буде визначати соціально-спрямований характер міжбюджетних відносин. У цих умовах для реалізації інвестиційних проектів міста будуть залучати додаткові ресурси на фінансовому ринку. Кошти будуть використовуватися для здійснення капітальних вкладень у розвиток житлово-комунального господарства та інженерно-транспортної інфраструктури міст, що зумовлюється подальшим збільшенням проблем у цих сферах, зокрема, високим рівнем зношеності основних фондів і необхідністю проведення їхньої модернізації.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути