Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

04.02.2008

Банківська система України збереже високі темпи росту, хоча ризики залишаються значними

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що банківська система в 2008 році збереже високі темпи росту за балансовими показниками. З огляду на підвищення вимог до капіталізації, можливо істотне нарощування банками статутних фондів і збільшення обсягу операцій із пов'язаними особами. При цьому, прибутковість операцій буде знижуватися. Можливе вливання іноземного капіталу дозволить банкам збільшити обсяг кредитних операцій, насамперед, у сегменті роздрібного кредитування. Крім того, залучення довгострокових ресурсів міжнародних та інших фінансових організацій після стабілізації на міжнародному ринку буде стимулювати ріст питомої ваги довгострокових кредитів.

У той же час, на думку аналітиків агентства, ризики банківської системи залишаються значними, що надалі може негативно вплинути на кредитоспроможність низки банківських установ. По-перше, зміцнення ринкових позицій банків І і ІІ груп, які мають достатні можливості для фінансування підприємств-лідерів вітчизняного ринку і активно розвивають бізнес, змушує дрібні банки конкурувати в більш ризикованих сегментах. Прагнення збільшити ринкову частку стимулює банківські установи інтенсивно нарощувати кредитні портфелі, що нерідко призводить до послаблення контролю над їхньою якістю. По-друге, очікується продовження тенденції росту обсягів валютного кредитування та посилення невідповідностей між розміщеними і залученими коштами за строками погашення та валютами, що частково нівелюється додатковими можливостями залучення окремими банками ресурсів в іноземній валюті у вигляді синдикованих кредитів, ІРО, шляхом випуску єврооблігацій, збільшенням капіталу. По-третє, висока концентрація кредитного портфеля у багатьох банків, а також кредитування пов'язаних осіб підвищує кредитні ризики та впливає  на вільний капітал, обмежуючи фінансову гнучкість банків.

Фактором, що обмежує ріст банківської системи, буде посилення конкуренції між банками і квазібанківськими установами (кредитними спілками), посилення контролю над їхньою діяльністю з боку контролюючих органів, що може обмежити ресурсну базу.

На думку начальника відділу рейтингів фінансового сектора агентства "Кредит-Рейтинг" Андрія Коноплястого, ризики, що існують на банківському ринку, не є критичними, оскільки в Національного Банку України є достатні можливості для підтримки ліквідності банківської системи.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути