Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Банківська система України збереже високі темпи росту, хоча ризики залишаються значними

Банківська система України збереже високі темпи росту, хоча ризики залишаються значними

04.02.2008

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що банківська система в 2008 році збереже високі темпи росту за балансовими показниками. З огляду на підвищення вимог до капіталізації, можливо істотне нарощування банками статутних фондів і збільшення обсягу операцій із пов'язаними особами. При цьому, прибутковість операцій буде знижуватися. Можливе вливання іноземного капіталу дозволить банкам збільшити обсяг кредитних операцій, насамперед, у сегменті роздрібного кредитування. Крім того, залучення довгострокових ресурсів міжнародних та інших фінансових організацій після стабілізації на міжнародному ринку буде стимулювати ріст питомої ваги довгострокових кредитів.

У той же час, на думку аналітиків агентства, ризики банківської системи залишаються значними, що надалі може негативно вплинути на кредитоспроможність низки банківських установ. По-перше, зміцнення ринкових позицій банків І і ІІ груп, які мають достатні можливості для фінансування підприємств-лідерів вітчизняного ринку і активно розвивають бізнес, змушує дрібні банки конкурувати в більш ризикованих сегментах. Прагнення збільшити ринкову частку стимулює банківські установи інтенсивно нарощувати кредитні портфелі, що нерідко призводить до послаблення контролю над їхньою якістю. По-друге, очікується продовження тенденції росту обсягів валютного кредитування та посилення невідповідностей між розміщеними і залученими коштами за строками погашення та валютами, що частково нівелюється додатковими можливостями залучення окремими банками ресурсів в іноземній валюті у вигляді синдикованих кредитів, ІРО, шляхом випуску єврооблігацій, збільшенням капіталу. По-третє, висока концентрація кредитного портфеля у багатьох банків, а також кредитування пов'язаних осіб підвищує кредитні ризики та впливає  на вільний капітал, обмежуючи фінансову гнучкість банків.

Фактором, що обмежує ріст банківської системи, буде посилення конкуренції між банками і квазібанківськими установами (кредитними спілками), посилення контролю над їхньою діяльністю з боку контролюючих органів, що може обмежити ресурсну базу.

На думку начальника відділу рейтингів фінансового сектора агентства "Кредит-Рейтинг" Андрія Коноплястого, ризики, що існують на банківському ринку, не є критичними, оскільки в Національного Банку України є достатні можливості для підтримки ліквідності банківської системи.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua