Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

06.02.2008

Кількість випусків цільових облігацій для фінансування будівництва зменшуватиметься

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує, що у 2008 році кількість випусків цільових облігацій для фінансування будівництва зменшуватиметься. Насамперед, це пов'язано із запровадженням жорсткіших умов при реєстрації облігацій в частині вимог перехідних положень Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", які стосуються обмежень обсягів випусків щодо розміру власного капіталу емітента. Зважаючи на специфіку ведення будівельного бізнесу, що передбачає залучення значного обсягу коштів, які, як правило, у багато разів перевищують не тільки власний капітал, але й валюту балансу, можна прогнозувати, що емітенти облігацій будуть вимушені нарощувати обсяги власного капіталу або залучати до участі в проекті третіх осіб. З іншого боку, існує імовірність подальшого збільшення частки великих забудовників серед емітентів, що сприятиме поліпшенню якості позик, а, відтак зменшенню кредитних ризиків на ринку запозичень для фінансування будівництва.

На думку начальника профільного відділу агентства "Кредит-Рейтинг" Дмитра Задесенця, ринок житлового будівництва у 2008 році залишатиметься одним з ринків, що найбільш динамічно розвивається в Україні. Підтвердженням такого прогнозу є кількість випущених для фінансування житлового будівництва цільових облігацій. У 2006-2007 рр. номінальний обсяг прорейтингованих випусків склав 16,3  млрд. грн., з яких 1,2 млрд. грн. було пред'явлено до погашення у 2007 році та 1,3 млрд. грн. планується погасити в поточному році.

Також слід врахувати, що для фінансування житлового будівництва забудовниками протягом останніх двох років випущено процентні і дисконтні облігації, номінальним обсягом 0,7  млрд.  грн. і 6,3 млрд. грн. відповідно. Крім того, минулий рік ознаменувався першими пробними випусками сертифікатів Фондів операцій з нерухомістю, управителі яких випустили сертифікати номінальним обсягом майже 1 млрд. грн.

Регіонами-лідерами за обсягами будівництва 2008 року залишаться Київ, Дніпропетровськ, Одеса, Харків і прибережні міста АР Крим.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації і комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Задесенець, тел.: (044) 490-25-50
DZadesenets@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути