Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

14.02.2008

Прогноз розвитку підприємств ГМК України в 2008 році залишається стабільним

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує стабільний розвиток гірничо-металургійної галузі в Україні у 2008 році. Основними факторами, що підтримують рівні кредитних рейтингів вітчизняних гірничо-металургійних підприємств, є відносно низький рівень витрат, а також консервативна фінансова політика більшості підприємств галузі. У той же час, серед негативних факторів, що обмежують рівні кредитних рейтингів підприємств галузі, виділяються: потреба в значних інвестиціях для модернізації застарілих виробничих потужностей, традиційний асортимент продукції, орієнтований переважно на напівфабрикати та готові продукти з низькою доданою вартістю, а також недостатня якість корпоративного управління.

У 2008 році агентство прогнозує збереження високого рівня цін на сталь на світовому ринку. Можливе зниження споживання чорних металів у США буде компенсовано за рахунок ринків, що розвиваються, переважно - Китаю, Індії, Росії, Бразилії та Близького Сходу. Однак, несприятливий вплив на рівень рентабельності вітчизняних металургійних підприємств може призвести до очікуваного істотного підвищення вартості сировинних ресурсів і енергоносіїв. Найчутливішими до такого впливу будуть фінансово-промислові групи (ВАТ "ММК ім. Ілліча", ВАТ "Запоріжсталь", Індустріальний Союз Донбасу), які не забезпечені власною сировиною. Слід зазначити, що на початку 2008 року дані підприємства уклали з ТОВ "Метінвест Холдинг" довгострокові контракти на поставку залізорудної сировини. Практика переходу на довгострокові контракти, на думку агентства, дозволяє знизити ризики, що пов'язані як з поставками сировини для метзаводів, так і зі збутом продукції для гірничо-збагачувальних комбінатів.

У 2008 році, можливо, триватиме тенденція консолідації української гірничо-металургійної галузі, що відповідає загальносвітовій тенденції. За словами начальника профільного відділу агентства "Кредит-Рейтинг" Дмитра Мельника, концентрація активів у галузі дозволяє знизити рівень витрат за рахунок ефекту масштабу та вертикальної інтеграції компаній, а також спростити доступ на деякі ринки за рахунок географічної диверсифікованості виробничої бази. Вступ у ВТО вплине на розвиток сталеливарної галузі України за рахунок спрощення доступу вітчизняних компаній на закордонні ринки.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Мельник, тел.: (044) 490-25-50
DMelnik@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути