Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Прогноз розвитку підприємств ГМК України в 2008 році залишається стабільним

Прогноз розвитку підприємств ГМК України в 2008 році залишається стабільним

14.02.2008

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує стабільний розвиток гірничо-металургійної галузі в Україні у 2008 році. Основними факторами, що підтримують рівні кредитних рейтингів вітчизняних гірничо-металургійних підприємств, є відносно низький рівень витрат, а також консервативна фінансова політика більшості підприємств галузі. У той же час, серед негативних факторів, що обмежують рівні кредитних рейтингів підприємств галузі, виділяються: потреба в значних інвестиціях для модернізації застарілих виробничих потужностей, традиційний асортимент продукції, орієнтований переважно на напівфабрикати та готові продукти з низькою доданою вартістю, а також недостатня якість корпоративного управління.

У 2008 році агентство прогнозує збереження високого рівня цін на сталь на світовому ринку. Можливе зниження споживання чорних металів у США буде компенсовано за рахунок ринків, що розвиваються, переважно - Китаю, Індії, Росії, Бразилії та Близького Сходу. Однак, несприятливий вплив на рівень рентабельності вітчизняних металургійних підприємств може призвести до очікуваного істотного підвищення вартості сировинних ресурсів і енергоносіїв. Найчутливішими до такого впливу будуть фінансово-промислові групи (ВАТ "ММК ім. Ілліча", ВАТ "Запоріжсталь", Індустріальний Союз Донбасу), які не забезпечені власною сировиною. Слід зазначити, що на початку 2008 року дані підприємства уклали з ТОВ "Метінвест Холдинг" довгострокові контракти на поставку залізорудної сировини. Практика переходу на довгострокові контракти, на думку агентства, дозволяє знизити ризики, що пов'язані як з поставками сировини для метзаводів, так і зі збутом продукції для гірничо-збагачувальних комбінатів.

У 2008 році, можливо, триватиме тенденція консолідації української гірничо-металургійної галузі, що відповідає загальносвітовій тенденції. За словами начальника профільного відділу агентства "Кредит-Рейтинг" Дмитра Мельника, концентрація активів у галузі дозволяє знизити рівень витрат за рахунок ефекту масштабу та вертикальної інтеграції компаній, а також спростити доступ на деякі ринки за рахунок географічної диверсифікованості виробничої бази. Вступ у ВТО вплине на розвиток сталеливарної галузі України за рахунок спрощення доступу вітчизняних компаній на закордонні ринки.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Мельник, тел.: (044) 490-25-50
DMelnik@credit-rating.com.ua