Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

19.02.2008

Істотним фактором ризику для енергомістких галузей буде ріст цін на електроенергію

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що очікуваний ріст цін на електроенергію в 2008 році може вплинути на фінансові показники підприємств енергомістких галузей України. Найбільш чутливими до вартості електроенергії є алюмінієва і феросплавна галузі, де питома вага витрат на електроенергію в структурі собівартості продукції становить від 30% до 50%. Уже в першій декаді лютого 2008 року середня ціна на Оптовому ринку електроенергії для енергопостачальних компаній склала 213 грн./МВтч (темп приросту до аналогічного періоду попереднього року склав 19%).

Залежність рентабельності виробників алюмінію і феросплавів від цін на електроенергію підсилюється значними коливаннями світових цін на цю продукцію. Варто зазначити, що ріст цін на енергоносії є загальносвітовою тенденцією, однак у багатьох країнах для великих споживачів електроенергії надаються істотні знижки.

До 2005 року вплив вартості електроенергії на фінансові показники найбільших українських споживачів цього ресурсу помякшувався за рахунок існування диференційованих за галузевими і регіональними ознаками тарифів. хнє скасування, на думку рейтингового агентства, призвело до зниження конкурентоспроможності українських підприємств, що працюють в енергомістких галузях промисловості. Також у світі існує практика прив'язки тарифів на електроенергію до цін на готову продукцію підприємства. Зокрема, відповідно до публічних джерел інформації, найбільший російський виробник алюмінію UC Rusal наприкінці минулого року уклав довгострокові договори з РАО "ЄЕС Росії" на поставку електроенергії для своїх заводів. Формула тарифів згідно із цими контрактами буде розраховуватися відповідно до вартості електроенергії на вільному ринку Сибіру та алюмінію на Лондонській біржі металів (за публічною інформацією, вартість електроенергії для заводів UC Rusal наприкінці 2007 року становила приблизно 20 дол. США/МВтч, що істотно нижче тарифів для українських споживачів).

Наразі на державному рівні відсутня визначеність щодо поновлення диференційованих тарифів для великих споживачів електроенергії. Тому вирішення цих питань залишається в межах компетенції менеджменту підприємства, його розуміння поточної ситуації, фінансової та правової можливості зменшення затрат на енергоносії. За словами начальника профільного відділу агентства "Кредит-Рейтинг" Дмитра Мельника, підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств також могла б сприяти модернізація технологічно застарілого енергомісткого обладнання: споживання енергії на одиницю продукції українських підприємств на сьогодні перевищує показники економічно розвинених країн.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Дмитро Мельник, тел.: (044) 490-25-50
DMelnik@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути