Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

11.03.2008

Страховий ринок у 2008 році зросте на третину

На думку агентства "Кредит-Рейтинг", цього року приріст загального обсягу страхових премій складе приблизно 30% і не перевищить темп приросту номінального ВВП. Темпи розвитку страхового ринку в 2008 році, загалом, відповідатимуть темпам 2007-го. Очікується, що страховики зберуть 20-22,5 млрд. гривень, у тому числі в "класичному" сегменті - близько 9,5 млрд. гривень.

Як і раніше, ринок страхових послуг буде істотно залежати від обсягів авто- й іпотечного кредитування. Банки активно сприятимуть продажам лише тих полісів, які повязані із кредитуванням. Розвиток реального банківського страхування (коли банк заробляє не тільки від страхування кредитів) може виникнути внаслідок уповільнення темпів росту кредитування й зниження можливостей для банків в одержанні "швидких грошей". Умови кредитування сьогодні такі, що добровільні види страхових послуг, фактично, є обовязковими. Відсутність стимулів до страхування на добровільній основі приведе до того, що страховики в Україні цього року одержать не більше ніж 15-20% платежів, які потенційно можна залучити від клієнтів.

У 2008 році варто очікувати подальшого росту страхових тарифів. Найхарактерніше це буде для автотранспортного страхування, що обумовлено очікуваним ростом кількості ДТП в умовах автомобільного буму й відсутності досвіду водіння у окремих категорій власників транспортних засобів, а також у звязку з ростом комісійної винагороди банків, у яких акредитовані страхові компанії. За 2007 рік тарифи за добровільним автострахуванням зросли у 1,5 рази, аналогічний темп очікується й цього року. Витрати, що збільшуються при роботі з банками, а також збереження високого рівня аварійності та протиправних дій стимулюватимуть страховиків і надалі включати максимальне число обмежень під час виплати страхового відшкодування (франшизи, виключення), найчастіше навязувати клієнтам додаткові платні послуги.

Стримувати розвиток страхування буде значна закритість інформації про страховий ринок, чому сприяє відсутність виразних нормотворчих ініціатив, що дозволяють вирішити зазначену проблему. За даними Держфінпослуг, на даний час лише близько 15% страхових компаній готові щоквартально публікувати всі розділи своєї звітності на добровільній основі, а закон позбавляє регулятора права оприлюднювати такі відомості про будь-якого учасника ринку.

Серед тенденцій 2008 року слід відмітити подальшу структуризацію і концентрацію страхового бізнесу. На 20 страховиків-лідерів на сьогодні припадає близько 40% платежів на всьому ринку, при тому, що загальне число його учасників перевищує 450. Агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує, що за підсумками поточного року на першу двадцятку буде припадати не менше половини страхового ринку. Нереалізований потенціал страхового ринку обумовить подальше входження до нього закордонних інвесторів, хоча й не так активно, як у 2007 році. Іноземні страховики будуть віддавати перевагу роздрібному бізнесу (роботі з фізичними особами), де, на їхню думку, ризики більш диверсифіковані.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації,  Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua 

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути