Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Зниження обмежень на залучення містами України зовнішніх позик не призведе до значного збільшення зовнішнього боргу муніципалітетів

Зниження обмежень на залучення містами України зовнішніх позик не призведе до значного збільшення зовнішнього боргу муніципалітетів

24.07.2008

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що можливе розширення переліку міст України, яким надано право на здійснення зовнішніх запозичень внаслідок внесення змін у Бюджетний кодекс України, у середньостроковій перспективі не впливатиме на динаміку зовнішнього боргу органів місцевого самоврядування. На сьогодні залучати зовнішні позики можуть міста із чисельністю населення понад 800 тис. осіб. Згідно з запропонованими Міністерством фінансів України змінами, починаючи з 2009 р., цей поріг планується знизити до 500 тис. мешканців, внаслідок чого коло потенційних муніципальних позичальників на міжнародних фінансових ринках розшириться з 6 до 11 міст.

Слід зазначити, що основною перешкодою для виходу більшості українських міст на міжнародні ринки запозичень є не чинне обмеження щодо кількості мешканців, а фінансові можливості виконання боргових зобов'язань. У зв'язку з тим, що іноземного інвестора цікавлять позики обсягом не менше ніж  50 млн. доларів США, кількість органів місцевого самоврядування, що мають достатній обсяг фінансових ресурсів для обслуговування й погашення зовнішнього боргу, невелика. Випуски боргових зобов'язань меншого обсягу не є ліквідними, що негативно впливає на вартість залучених коштів. До подорожчання позикових ресурсів призводять також значні фіксовані витрати, що не залежать від обсягу зовнішньої позики: оплата юридичного супроводу, комісія організаторам випуску й визначення кредитного рейтингу за міжнародною рейтинговою шкалою.

Зростання вартості позикових коштів на зовнішніх фінансових ринках, тривалість процедури оформлення зовнішньої позики, а також валютні ризики сприяють тому, що при визначенні умов запозичення в місцеві бюджети українські міста віддають перевагу внутрішнім позикам. Починаючи з 2003 року, правом на здійснення зовнішніх позик скористалися тільки м. Київ (4 запозичення протягом 2003-2007 рр. загальним обсягом 850 млн. доларів США) і м. Одеса (запозичення у 2007 році обсягом 50 млн. швейцарських франків). У свою чергу на внутрішньому фінансовому ринку українськими містами протягом 2003-2007 рр. було розміщено 17 випусків облігацій місцевої позики й залучено 4 кредити, а в 2008 році було залучено 1 кредит і планується розміщення понад 20 випусків облігацій місцевої позики.

На думку начальника відділу муніципальних рейтингів рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олени Самойлової, умовою для реалізації прав органів місцевого самоврядування на здійснення зовнішніх позик є не тільки зниження обмежень, а, передусім, зміцнення фінансової основи муніципалітетів шляхом розширення джерел доходів місцевих бюджетів і вдосконалення системи міжбюджетних відносин.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комуникацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua