Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

22.04.2009

Необхідність дострокового викупу облігацій за офертою - причина більш ніж 50% дефолтів на вітчизняному фінансовому ринку

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" зазначає, що станом на початок квітня поточного року, по 10 компаніям із числа 18 підприємств, що допустили технічний дефолт за відсотковими облігаціями (55% від загальної кількості), підставою для фіксації рейтинговим агентством технічного дефолту стала нездатність компаній розрахуватися за офертою. Сума оферт, за якими виплати не відбулися, - 185,5 млн. грн. (71% від загальної суми зобов'язань, пред'явлених за останні шість місяців до дострокового погашення).

У квітні-червні поточного року власники облігацій можуть пред'явити до дострокового погашення (оферти) цінні папери на суму більш ніж 2,5 млрд. грн. (за умови пред'явлення всього обсягу емісії). До кінця поточного року до оферти можуть пред'явити облігації на суму 8 млрд. грн. Для порівняння: за весь 2009 р. обсяг планового погашення облігацій по завершенню терміну їхнього обігу в 9 разів менше, ніж можливі платежі за офертою. Це дозволяє зробити припущення, що частина емітентів можуть оголосити про неможливість погасити зобов'язання в повному обсязі вже в травні-червні.

Таким чином, на думку заступника генерального директора агентства з питань досліджень та розвитку Григорія Перерви, достроковий викуп (оферта) з інструменту залучення емітентом облігацій покупця став пасткою для позичальника. Сьогодні багато емітентів змушені або йти на вимивання оборотного капіталу (продаж активів) для розрахунку за прийнятими зобов'язаннями, або вести перемови з клієнтами про перегляд відносин, або повідомляти про неготовність проводити розрахунки за зобов'язаннями. Останнім зловживають, у тому числі, і компанії, що володіють певним запасом міцності, готові пожертвувати репутацією не тільки для збереження бізнесу, але й для одержання фінансових вигід. Рейтингове агентство зазначає, що посилення цієї ситуації може привести до розбалансування відносин і остаточної втрати довіри в ланцюжку позичальник - посередники фінансового ринку - кредитори, а також до збільшення можливостей для проведення рейдерських атак на підприємства.

У ситуації, що склалася, на думку рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", регуляторам фінансового ринку доцільно вжити термінових заходів, спрямованих на підтримку інтересу інвесторів до вкладень в облігації та зниження тиску на позичальників. Одним із можливих варіантів може бути розширення переліку облігацій, прийнятих під рефінансування Національним банком України, з урахуванням реальної кредитоспроможності їхніх емітентів. Для банків подібні дії виступатимуть як аргумент на користь збереження облігацій у своєму портфелі цінних паперів. Це дозволить пожвавити фінансовий ринок й уникнути низки банкрутств (у тому числі - штучних), кількість яких найближчим часом може різко збільшитися.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Григорій ПЕРЕРВА
заступник генерального директора
з питань досліджень та розвитку

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути