Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Відшкодування заборгованості теплокомуненерго за рахунок місцевих бюджетів може призвести до зниження рівня кредитних рейтингів міст

Відшкодування заборгованості теплокомуненерго за рахунок місцевих бюджетів може призвести до зниження рівня кредитних рейтингів міст

30.04.2009

На думку рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" залучення містами України запозичень для погашення заборгованості за природний газ може призвести до неконтрольованого росту боргового навантаження місцевих бюджетів.

Порядок фінансування розрахунків за природний газ був ухвалений Постановою Кабінету Міністрів від 22.04.2009 №392, відповідно до якої міста повинні залучати цільові запозичення у банках шляхом випуску векселів та перераховувати ці кошти підприємствам-постачальникам теплоенергії для подальшого погашенню боргу перед НАК "Нафтогаз". Цей порядок не тільки зобовязує українські міста брати на себе борги, які виникли у звязку із ростом цін на енергоносії та обсягів заборгованості населення за сплатою комунальних послуг, але також усуває обмеження на залучення запозичень до місцевих бюджетів, які визначені Бюджетним кодексом України.

В умовах фінансової нестабільності та слабкої динаміки наповнення доходної частини, додаткове навантаження на видаткову частину місцевих бюджетів, яке повязане із виплатою відсотків за залученими коштами, ставить під загрозу фінансову безпеку регіонів. Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг", у випадку значного росту боргового навантаження місцевих бюджетів, може переглянути кредитні рейтинги українських міст в бік зниження.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com.ua