Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Вкладники віддадуть перевагу банку з рейтингом депозитів «3» банку, що не має ніякого рейтингу – дослідження

Вкладники віддадуть перевагу банку з рейтингом депозитів «3» банку, що не має ніякого рейтингу – дослідження

01.06.2009

На ринку існує потреба в незалежному рейтингу надійності банків для розміщення депозитів/вкладів, як показали результати дослідження, проведеного компанією "Перша рейтингова система" з 19 по 24 травня 2009 р. серед  жителів 6 найбільших міст України (Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Одеса, Харків). Такий рейтинг має бути зручний у користуванні, тобто зрозумілий, легко сприйманий населенням.

У ході дослідження проводилося вивчення відносин вкладників (реальних і потенційних) до рейтингів надійності банківських депозитів, готовність вкладників керуватися рейтингом надійності банківських депозитів/вкладів у разі ухвалення рішення щодо розміщення депозиту/вкладу в банк або дострокового переривання депозитного договору, рівня довіри рейтингам залежно від  рейтингованої організації і переважний формат рейтингу.

Готовність вкладників керуватися рейтингом надійності банківських депозитів/вкладів у разі ухвалення рішення про розміщення депозиту в банк або дострокового переривання депозитного договору досить висока: частка респондентів, що позитивно відповіли на питання про готовність орієнтуватися на подібні рейтинги, приймаючи рішення про те, в якому банку розмістити свої гроші, перевищує частку тих, хто такими рейтингами користуватися не буде (21% "так, обов'язково буду"; 26% "скоріше, так"; 17% "скоріше, ні"; 12% "ні, не буду" і 24% завагалися з відповіддю на питання).

Незалежні рейтингові агентства користуються найбільшим кредитом довіри респондентів як рейтингованої організації з погляду  надійності для депозитів/вкладів (21% опитаних, передусім, довіряли б оцінці саме незалежних рейтингових агентств). Навіть такий впливовий (і неконтрольований) канал комунікації як "оцінка знайомих" користується пріоритетною довірою в меншого числа вкладників 18%.

Як показали результати опитування, більшість вкладників віддає перевагу банку з відкритим, публічним рейтингом надійності депозитів на рівні "3", ніж банк взагалі без будь-якого рейтингу (78% проти 22% відповідно). У запропонованій гіпотетичній ситуації: "якби  надійність банку для розміщення депозиту/вкладу була оцінена на "3" бали й при цьому більшість банків у країні були б оцінені так само", 68% вкладників довірили б такому банку свої кошти (27% вклали б, мотивуючи своє рішення тим, що така оцінка відповідає загальній ситуації у банківській сфері, й 41% вклали б за умови наявності більш вигідних умов внеску порівняно з іншими банками).

"Перша рейтингова система" створена в 2007 році й спеціалізується на маркетингових дослідженнях, аналізу стану та прогнозування розвитку ринку; соціологічних і соціально-економічних дослідженнях, вивченні суспільної думки. Опитування "Першої рейтингової системи" проводяться з дотриманням професійних принципів і стандартів, які підтримуються Українською асоціацією маркетингу та міжнародною дослідницькою організацією ESOMAR. "Перша рейтингова система" є членом міжнародної дослідницької організації ESOMAR.

Інформація про маркетингове дослідження попиту на рейтинг надійності банківських депозитів (російська версія)

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua