Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  «КРЕДИТ-РЕЙТИНГ» оцінює реальне зниження обсягів премій у класичному страхуванні на рівні більше 30%

«КРЕДИТ-РЕЙТИНГ» оцінює реальне зниження обсягів премій у класичному страхуванні на рівні більше 30%

02.03.2010

Сьогодні агентство «Кредит-Рейтинг» опублікувало звіт «Страховий ринок: чи приведе генеральне прибирання до зростання довіри?», у якому проаналізовані тенденції ринку класичного (не схемного) страхування. Агентство оцінює зниження обсягів премій на класичному страховому ринку в 2009 році не менше ніж на 30%, враховуючи загальний індекс інфляції. За підсумками року відмічено одночасне зниження обсягів як отриманих страхових платежів, так і здійснених виплат страхових відшкодувань. Номінальне падіння ринку в цілому на 18% агентство пояснює попитом, що зберігається, на так зване «схемне» страхування.

Негативною тенденцією 2009 року стало поступове збільшення розриву між сумами, заявленими клієнтами до відшкодування, і обсягами коштів, реально виплачених страховими компаніями. Сума резервів заявлених, але не виплачених збитків, зросла лише за січень-вересень 2009 року майже на 0,5 млрд. грн., а за підсумками 2009 року перевищила 1,5 млрд. грн. (для порівняння – всі виплати відшкодувань за рік перевищили 6 млрд. грн.).

Агентство «Кредит-Рейтинг» звертає увагу на те, що подальше зменшення обсягів страхування в Україні не призводить до скорочення кількості учасників ринку. Нові компанії часто створюються власниками існуючих страховиків, що мають певні труднощі в бізнесі та заборгованість перед клієнтами та кредиторами. За цих умов особливо проявляються недоліки в організації нагляду над страховими компаніями, перш за все в частині подачі страховиками регулярної звітності (звітність подається до Госфінпослуг раз у квартал через 25 днів після закінчення звітного періоду). До моменту визначення регулятором реального стану справ в компанії, ліквідні активи вже можуть бути безперешкодно виведені із старих компаній в нові, після чого перші стають кандидатами на позбавлення ліцензій і ліквідацію. Відсутність жорстких вимог до розкриття інформації страховиками не дозволяє належною мірою захистити інтереси страхувальників, які все частіше стикаються із неплатежами за полісами, зважаючи на фінансову неспроможність страхових компаній. Провідний фінансовий аналітик агентства «Кредит-Рейтинг» Олексій Капустинський вважає, що «на сьогодні єдиним засобом здобуття актуальної інформації про фінансовий стан страховика залишаються кредитні рейтинги, які визначаються незалежними рейтинговими агентствами».

Огляд: «Страховий ринок: чи приведе генеральне прибирання до зростання довіри?»

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua