Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

11.03.2010

Нові обмеження на валютному ринку можуть негативно вплинути на рядових вкладників

Агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що обмеження щодо купівлі іноземної валюти для банків з метою виконання власних зобов'язань перед вкладниками, можуть стати причиною невчасного повернення валютних депозитів окремими банками, а також посилюють залежність банківських установ від валютно-курсової політики. Постанова НБУ №762 від 23.12.2009 р. є продовженням заходів адміністративного регулювання попиту на валютному ринку країни та поширюється на всі операції банків відносно повернення валютних вкладів, які здійснюватимуться на підставі договорів банківського депозиту, укладених або пролонгованих після набуття чинності постанови.

На думку провідного фінансового аналітика Галини Вінник: «Обмеження щодо придбання валюти для повернення депозитів, сприятиме зменшенню питомої ваги валютних коштів у пасивах банківської системи, оскільки є стримуючим чинником для вкладників».

Агентство звертає увагу на те, що зміна порядку іноземного інвестування (що також закріплено у постанові № 762 від 23.12.09) дозволить у майбутньому послабити залежність економіки країни від іноземного спекулятивного капіталу. В той же час, обмеження, зазначені в цьому нормативному документі, що стосуються придбання валюти для повернення інвестицій за кордон, у короткостроковому періоді можуть зменшити інвестиційну привабливість банківського і реального секторів економіки України.

Агентство вважає, що використання регулятором заходів жорсткого адміністративного регулювання валютного ринку країни є тимчасовим, обумовленим, перш за все, обмеженими можливостями НБУ відносно забезпечення належної пропозиції валюти, зважаючи на складну економічну ситуацію. Не виключено, що надалі Національний банк може піти на компромісні рішення по відношенню до банківського сегменту і послабити дію окремих своїх постанов.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1081 кредитний рейтинг. Станом на 01.03.2010 р. рейтинг-лист агентства включає 662 кредитних рейтинга: 508 у корпоративному, 105 у фінансовому і 49 у муніципальному секторах. Протягом лютого агентство визначило 8 кредитних рейтингів, поновило 19 кредитних рейтингів, призупинило 5 і відкликало 15 кредитних рейтингів.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua 
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути