Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Новий бюджетний кодекс посилить централізацію бюджетної системи України

Новий бюджетний кодекс посилить централізацію бюджетної системи України

21.06.2010

Агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що реформа бюджетного та податкового законодавства, яка проводиться в Україні, до задекларованих цілей якої відносяться децентралізація державних фінансів і зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування, підсилить вплив центральних органів влади на бюджетну політику регіонів. Впровадження додаткових вимог до міст і регіонів, а також підвищення контролю на всіх стадіях бюджетного процесу призведе до обмеження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері бюджетних стосунків.

В рамках децентралізації бюджетної системи проектом Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України, що розроблений Кабінетом Міністрів України, передбачена передача місцевим бюджетам окремих джерел доходів державного бюджету (збір за спеціальне водокористування, плата за видачу ліцензій тощо), а також нових та додаткових видів оподаткування, передбачених проектом Податкового кодексу (додаткова, понад базову, ставка податку на прибуток). За оцінками Міністерства фінансів України додатковий ресурс, який отримають місцеві бюджети, складе близько 23 млрд.грн. (36% сукупних доходів місцевих бюджетів в 2009 році за вирахуванням трансфертів).

На думку агентства, цими ресурсами територіальні общини не зможуть розпорядитися на власний розсуд, оскільки до місцевих бюджетів будуть передані додаткові витрати, здійснення яких раніше проводилося на центральному рівні (окремі програми соціального захисту та підтримка позашкільної освіти). Таким чином, навантаження на місцеві бюджети буде посилено за рахунок напрямів, планування та здійснення витрат за якими є частиною загальнодержавної політики (фінансування державних програм соціального захисту) і не відноситься до компетенції місцевого самоврядування.

Рейтингове агентство також відзначає істотне посилення повноважень органів державної виконавчої влади у сфері організації та координації бюджетного процесу на місцевому рівні. Начальник відділу муніципальних рейтингів Олена Самойлова вважає, що жорстка регламентація і контроль з боку центральної влади діяльності, пов'язаної із складанням, розглядом, затвердженням і виконанням місцевих бюджетів, з одного боку, направлені на підвищення ефективності функціонування бюджетної системи України, з іншого боку,обмежують права органів місцевого самоврядування і ведуть до посилення фінансової залежності місцевих бюджетів від державного бюджету.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» визначило 1084 кредитних рейтинга. Станом на 01.06.2010 р. рейтинг-лист агентства включає 635 кредитних рейтингів: 492 в корпоративному, 96 у фінансовому і 47 у муніципальному секторах.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за національною рейтинговою шкалою, наведено на інтернет-сайті http://www.credit-rating.com.ua/, а також в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
ESamoylova@credit-rating.com