Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

02.08.2012

Наступні шість місяців обіцяють бути не менш складними і напруженими для України

Аналітики агентства "Кредит-рейтинг" представили щомісячний огляд "Економічний розвиток України в липні", в якому, проаналізовані не лише основні тренди місяця, але і показники за перші півроку в цілому, а також окреслені прогнози і перспективи економіки нашої країни на II півріччя 2012 року.

Відновлення співпраці з МВФ і отримання знижки на російський газ - два ключові моменти, які допомогли б зменшити тиск на українську економіку і зовнішні рахунки - так і залишилися невирішеними, Україні довелося розраховувати виключно на власні сили в перші шість місяців року. В той же час, наближення парламентських виборів і рейтинги правлячої партії, що стрімко падають, стали ще одним випробуванням для країни, автоматично перемістивши низку важливих економічних питань в політичну площину, таким чином, істотно звузивши можливості уряду для впровадження непопулярних, але необхідних економічних заходів (таких, наприклад, як підняття тарифів на газ для населення і/або послаблення курсу національної валюти).

Зростання української економіки в першому півріччі 2012 року за нашими оцінками склало близько 2% р/р. Внутрішнє споживання виступило основним її драйвером. Ми не виключаємо уповільнення зростання економіки в другому півріччі в результаті падіння експорту і слабкого урожаю. Враховуючи дані за перше півріччя, зростання промисловості в поточному році, швидше за все, не перевищить 1-2% р/р. Червневі дані і в цілому показники першого півріччя поточного року є дуже тривожними і говорять про практично повну зупинку реального сектора. Зростання промисловості в червні було досягнуто завдяки тимчасовим/ситуативним чинникам, таким як ранній збір урожаю і зростання експорту електроенергії. Хімічна і нафтохімічна промисловість, яка показувала одні з найбільш високих показників зростання минулого року (+18.6% р/р за 6М11) також демонструє тенденцію до погіршення в результаті як зменшення зовнішнього попиту (для українських добрив), так і низьких імпортних мит на нафтопродукти (для нафтохіміків). Якщо зростання хімічного і нафтохімічного сектора, швидше за все, збережеться упродовж усього поточного року, то ризик скорочення харчової промисловості в другому півріччі буде досить високим із-за гіршого урожаю і високої бази порівняння (очікується скорочення урожаю зернових на 20.0% р/р). Що стосується ключових галузей української промисловості - металургії і машинобудування, то поточна ситуація на зовнішніх ринках і не обнадійливі прогнози відносно зростання світової економіки на 2012 р. дають підстави чекати подальшого скорочення виробництва і в другому півріччі цього року.

У той же час роздрібний товарообіг, як і раніше, продовжує залишатися єдиним промінцем на тлі загальної економічної слабкості, демонструючи солідне зростання 16.0% р/р за 6М12 проти 15.5% за 5М12, у тому числі і завдяки позитивному ефекту від проведення чемпіонату Євро-2012. Як і раніше, ми чекаємо збереження зростання цього сектора і в другому півріччі в результаті рекордно низької інфляції/дефляції і зростання номінальних заробітних плат і високих соціальних виплат.

Збереження дефляції в липні-серпні зараз практично не викликає сумнівів, оскільки є сезонним явищем і спостерігається практично щороку. На нашу думку, прискорення зростання цін можливе з вересня, за умови збільшення експорту продукції продовольчої групи. Слабкий урожай цього року може також сприяти зростанню цін. Другим чинником, який може сприяти зростанню індексу споживчих цін є підвищення тарифів на газ для населення, яке, на нашу думку, з великою вірогідністю може статися в четвертому кварталі цього року, після закінчення парламентських виборів. У разі відмови уряду від підвищення цін на послуги ЖКГ в цьому році, споживча інфляція в 2012 році, за нашими оцінками, складе 4.5-5.5%.

Ринковий курс гривні за перше півріччя знизився на 1%, золотовалютні резерви втратили 7.8%. Найбільш гнітючим є те, що скорочення обсягів продажу валюти населенням в червні (-20% м/м) спостерігалося в місяць проведення чемпіонату Євро-2012 і період відпускного сезону, який історично характеризується збільшенням пропозиції з боку населення. Це, на нашу думку, говорить про зростання девальваційних очікувань серед населення, які, швидше за все, посилюватимуться з наближенням парламентських виборів. Ми чекаємо послаблення курсу гривні в межах 5% до кінця року.

В той же час Україна уcпішно пройшла пік виплат за зовнішнім боргом цього року. Зростання державного боргу в першому півріччі склало несуттєві 1.4% р/р.

У липні уряд успішно розмістив єврооблігації на 2.0 млрд. дол. США під ставку 9.25% з погашенням через п'ять років (липень 2017 року). Це позитивно вплине на платіжний баланс і валютний ринок, поповнить золотовалютні резерви і практично повністю "перекриє" відтік валюти по виплатах другого півріччя (близько 1.9-2,1 млрд. дол. США). Ми очікуємо державний борг на рівні 34% ВВП до кінця 2012 року, на 2 п.п. нижче в порівнянні з минулим роком і не прогнозуємо виникнення проблем з обслуговуванням державного боргу цього року.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка:
Департамент інформації і комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути