Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Наступні шість місяців обіцяють бути не менш складними і напруженими для України

Наступні шість місяців обіцяють бути не менш складними і напруженими для України

02.08.2012

Аналітики агентства "Кредит-рейтинг" представили щомісячний огляд "Економічний розвиток України в липні", в якому, проаналізовані не лише основні тренди місяця, але і показники за перші півроку в цілому, а також окреслені прогнози і перспективи економіки нашої країни на II півріччя 2012 року.

Відновлення співпраці з МВФ і отримання знижки на російський газ - два ключові моменти, які допомогли б зменшити тиск на українську економіку і зовнішні рахунки - так і залишилися невирішеними, Україні довелося розраховувати виключно на власні сили в перші шість місяців року. В той же час, наближення парламентських виборів і рейтинги правлячої партії, що стрімко падають, стали ще одним випробуванням для країни, автоматично перемістивши низку важливих економічних питань в політичну площину, таким чином, істотно звузивши можливості уряду для впровадження непопулярних, але необхідних економічних заходів (таких, наприклад, як підняття тарифів на газ для населення і/або послаблення курсу національної валюти).

Зростання української економіки в першому півріччі 2012 року за нашими оцінками склало близько 2% р/р. Внутрішнє споживання виступило основним її драйвером. Ми не виключаємо уповільнення зростання економіки в другому півріччі в результаті падіння експорту і слабкого урожаю. Враховуючи дані за перше півріччя, зростання промисловості в поточному році, швидше за все, не перевищить 1-2% р/р. Червневі дані і в цілому показники першого півріччя поточного року є дуже тривожними і говорять про практично повну зупинку реального сектора. Зростання промисловості в червні було досягнуто завдяки тимчасовим/ситуативним чинникам, таким як ранній збір урожаю і зростання експорту електроенергії. Хімічна і нафтохімічна промисловість, яка показувала одні з найбільш високих показників зростання минулого року (+18.6% р/р за 6М11) також демонструє тенденцію до погіршення в результаті як зменшення зовнішнього попиту (для українських добрив), так і низьких імпортних мит на нафтопродукти (для нафтохіміків). Якщо зростання хімічного і нафтохімічного сектора, швидше за все, збережеться упродовж усього поточного року, то ризик скорочення харчової промисловості в другому півріччі буде досить високим із-за гіршого урожаю і високої бази порівняння (очікується скорочення урожаю зернових на 20.0% р/р). Що стосується ключових галузей української промисловості - металургії і машинобудування, то поточна ситуація на зовнішніх ринках і не обнадійливі прогнози відносно зростання світової економіки на 2012 р. дають підстави чекати подальшого скорочення виробництва і в другому півріччі цього року.

У той же час роздрібний товарообіг, як і раніше, продовжує залишатися єдиним промінцем на тлі загальної економічної слабкості, демонструючи солідне зростання 16.0% р/р за 6М12 проти 15.5% за 5М12, у тому числі і завдяки позитивному ефекту від проведення чемпіонату Євро-2012. Як і раніше, ми чекаємо збереження зростання цього сектора і в другому півріччі в результаті рекордно низької інфляції/дефляції і зростання номінальних заробітних плат і високих соціальних виплат.

Збереження дефляції в липні-серпні зараз практично не викликає сумнівів, оскільки є сезонним явищем і спостерігається практично щороку. На нашу думку, прискорення зростання цін можливе з вересня, за умови збільшення експорту продукції продовольчої групи. Слабкий урожай цього року може також сприяти зростанню цін. Другим чинником, який може сприяти зростанню індексу споживчих цін є підвищення тарифів на газ для населення, яке, на нашу думку, з великою вірогідністю може статися в четвертому кварталі цього року, після закінчення парламентських виборів. У разі відмови уряду від підвищення цін на послуги ЖКГ в цьому році, споживча інфляція в 2012 році, за нашими оцінками, складе 4.5-5.5%.

Ринковий курс гривні за перше півріччя знизився на 1%, золотовалютні резерви втратили 7.8%. Найбільш гнітючим є те, що скорочення обсягів продажу валюти населенням в червні (-20% м/м) спостерігалося в місяць проведення чемпіонату Євро-2012 і період відпускного сезону, який історично характеризується збільшенням пропозиції з боку населення. Це, на нашу думку, говорить про зростання девальваційних очікувань серед населення, які, швидше за все, посилюватимуться з наближенням парламентських виборів. Ми чекаємо послаблення курсу гривні в межах 5% до кінця року.

В той же час Україна уcпішно пройшла пік виплат за зовнішнім боргом цього року. Зростання державного боргу в першому півріччі склало несуттєві 1.4% р/р.

У липні уряд успішно розмістив єврооблігації на 2.0 млрд. дол. США під ставку 9.25% з погашенням через п'ять років (липень 2017 року). Це позитивно вплине на платіжний баланс і валютний ринок, поповнить золотовалютні резерви і практично повністю "перекриє" відтік валюти по виплатах другого півріччя (близько 1.9-2,1 млрд. дол. США). Ми очікуємо державний борг на рівні 34% ВВП до кінця 2012 року, на 2 п.п. нижче в порівнянні з минулим роком і не прогнозуємо виникнення проблем з обслуговуванням державного боргу цього року.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка:
Департамент інформації і комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua