Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Україна має всі шанси до кінця року вийти на зростання ВВП близьке до нуля

Україна має всі шанси до кінця року вийти на зростання ВВП близьке до нуля

08.10.2012

Аналітики агентства «Кредит-Рейтинг» представили щомісячний огляд «Економічний розвиток України у вересні», в якому проаналізовані основні тренди останнього місяця третього кварталу року. Деякі цифри і тенденції викликають серйозне занепокоєння.

Незважаючи на досить позитивні результати першого півріччя (ВВП України, згідно з попередніми даними Держкомстату, в другому кварталі 2012 виріс на 3% р/р), уповільнення і падіння економіки в третьому і четвертому кварталах практично не викликає сумнівів. Дані по промисловому виробництву за липень-серпень демонструють різке падіння економіки (у серпні - на
4.7% р/р, у липні - на 0.9% р/р). Вніс і продовжує вносити свій негативний внесок в економічне зростання і поганий врожай (приблизно мінус 20% в порівнянні з минулим роком).

Про різке гальмування зростання української економіки в третьому кварталі заговорив також і Уряд. Кабмін озвучив зростання економіки за вісім місяців року близько 1.5% р/р, проти 2.5% р/р за перші шість місяців року і 2% р/р за сім місяців. Таким чином, за два місяці Україна втратила 1 п.п., що є досить тривожним фактом, враховуючи відсутність наявних перспектив щодо поліпшення зовнішніх і внутрішніх чинників на даний момент.

У серпні, як і в попередні декілька місяців, лідерами падіння були експортно-орієнтовані галузі, тоді як сектори, пов'язані з енергетикою і сировиною показували хоч невелике, але зростання. Так, минулого місяця металургійний сектор впав на 12.5% р/р, машинобудування скоротилося на 13.7% р/р в результаті слабкого зовнішнього попиту і високої конкуренції на зовнішніх ринках. Хімічна галузь хоч і продовжувала сповільнюватися в серпні, проте, як ми і передбачали, залишалася в «зростаючій зоні» (+10.3% р/р в серпні, +12.5% р/р в липні). Українські виробники знаходяться під тиском високій вартості енергоресурсів в Україні, що, у поєднанні з «негнучкістю» гривні, робить їх менш конкурентними на зовнішніх ринках. У випадку, якщо зовнішній попит залишатиметься в поточному стані, Україна має усі шанси до кінця року «з'їсти» зростання першого півріччя і за результатами року вийти на зростання ВВП, близьке до нуля. Харчова промисловість, сектор в основному орієнтований на внутрішній ринок, також демонстрував спад в серпні (- 0.9% р/р) внаслідок гіршого урожаю зернових та олійних.

Відсутність інфляції і двозначне зростання номінальних заробітних плат (+14.1% р/р в серпні) продовжували стимулювати зростання внутрішнього споживання, хоча темпи зростання роздрібного товарообігу в серпні сповільнювалися третій місяць поспіль. Враховуючи, що бурхливе зростання роздрібу зараз забезпечене не системними чинниками, а швидше ситуативними (високі соціальні виплати напередодні виборів і проведення ЄВРО-2012), уповільнення темпів зростання споживання, як ми і передбачали, є неминучим і, на нашу думку, продовжиться до кінця цього року.

Валютний ринок у вересні запам'ятався новими рекордами котирувань гривня/долар, які в перший тиждень місяця підскочили до 8.151-8.172, вперше з осені 2009 року. Ми, як і раніше, дотримуємося думки, що Національний банк піде на певну девальвацію гривні і вважаємо, що амплітуда зниження національної валюти цього року не перевищить 5%. Ситуація наступного року багато в чому залежатиме від стану зовнішніх ринків і, навіть більшою мірою, від реакції влади на зміни. На сьогодні Проект Бюджету на 2013 рік передбачає курс гривня/долар наступного року на рівні 8.11-8.20 грн/дол. США. Прогноз Міністерства фінансів передбачає, що до кінця цього року середній курс долара складе 8.1 грн/дол. США, а його середня вартість в 2013-2014 роках - 8.4 грн/дол. США. В той же час, очікування інвесторів відносно вартості валюти набагато більш песимістичні. Так, шестимісячний NDF (безпоставочний форвард, що використовується інвесторами для хеджування валютних ризиків) на 1 жовтня котирувався на рівні 9.1 грн/дол., 12-ти місячний NDF до кінця вересня опустився до 9.90 з пікових 10.38 на початку вересня.

Враховуючи уповільнення економічного зростання, не варто розраховувати і на поліпшення ситуації з виконанням бюджету. Ми чекаємо розширення його дефіциту до кінця року до 3-4% ВВП.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка:
Департамент інформації і комунікації Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua