Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

19.12.2012

Страховий ринок: досі без чіткого курсу

Незалежне рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" підготувало огляд розвитку страхування в Україні в 2011-2012 рр.

У роботі страхового ринку за останні два роки сталися суттєві зміни. Серйозне падіння обcягівв внутрішнього перестрахування дозволило більш чітко визначити реальну складову учасників страхового ринку. В той же час, автоматично збільшилися заробітки компаній. Йдеться як про зароблені премії (обсяги вийшли на докризовий рівень), так і про валові і чисті фінансові результати від основної діяльності. Скрізь присутнє значне (а подекуди – більш, ніж значне) поліпшення. Позитивним чинником виступає загальне зниження об'єму операційних витрат на страхування, що впливає на комбінований показник збитковості. Скасування оподаткування платежів, що очікується з 2013 року, у рамках договорів внутрішньої вихідного перестрахування здатне й надалі поліпшувати показники рентабельності страхового бізнесу.

В той же час, об'єми капіталів страхових компаній за останні півтора роки істотно не виросли, хоча сукупно доки перевищують об'єми сформованих резервів. Більшість експертів визнають, що ринок недокапітализований, і самим лише підвищенням вимог до величини статутного капіталу, що передбачене проектом нової редакції Закону України "Про страхування", проблему не розв'язати.

Також залишається відкритим питання, чи досить у страхових компаній ресурсів для належних виплат відшкодувань в майбутньому, враховуючи, що локомотивами страхування сьогодні як і раніше виступають види, збитковість по яких в перспективі зростатиме. Хоча на сьогодні рівень виплат по автострахуванню в цілому практично припинив зростання, пов'язано це, на жаль, з проблемою невчасності або ж неповноти страхових виплат, що негативно впливає на імідж ринку в очах більшості клієнтів.

На сьогодні також характерна тенденція поступового збільшення долі роздрібного сегменту в розрізі платежів з одночасним зростанням долі виплат на користь корпоративного сегменту. В той же час, при сьогоднішніх "стислих" об'ємах перестрахування істотну роль в розподілі фінансових потоків грає страхування фінансових ризиків.

Незважаючи на наявність законодавчих ініціатив і прийняття ряду серйозних нормативних документів, не вистачає системної цілісної програми розвитку ринку, державного, а не ситуативного підходу до рішення його проблем. Без цього страхова сфера залишатиметься популярною і привабливою лише для обраного кола осіб, а компанії, що працюють за дійсно прийнятними стандартами, вестимуть бізнес на межі рентабельності.

Для довідки: За попередніми даними НДІ «Права та економічних досліджень (за результатами аналізу 100 найбільших страхових компаній України за об'ємами зібраних премій), страховий ринок України в січні-вересні 2012 року акумулював не менше 15,5 млрд. грн. валових платежів, з яких на ризикове страхування припадає близько 91%. Об'єм сукупних виплат страхових відшкодувань по ринку в цілому склав близько 3,5 млрд. грн. Обидва показники (валові платежі і валові виплати) практично відповідають аналогічним значенням за підсумками 9 місяців 2011 року (15,53 млрд. грн. і 3,56 млрд. грн.).

В той же час, об'єми вихідного перестрахування за останній рік знизилися більш ніж удвічі, причому зниження торкнулося виключно вихідного перестрахування в межах України.

У ризиковому страхуванні за 9 місяців 2012 року найбільший темп зростання продемонстрували переважно особисті види страхування: страхування від нещасних випадків (на 22%), страхування медичних витрат (на 19%), добровільне медичне страхування (на 10%). Премії за угодами АВТОКАСКО за об'ємом практично не змінилися з минулого року, а за угодами ОСАГО і «Зелена карта» збільшилися сукупно тільки до 1,95 млрд. грн. (приріст менше 1,5%).

Аналітичний звіт «Страховий ринок України у 2011-2012 рр.» розміщений за цим посиланням.

Для отримання детальнішої інформації і звіту звертайтеся, будь ласка:
відділ рейтингування небанківських фінансових установ, Олексій Капустинський, (044) 490-25-50
AKapustinskiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути