Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Страховий ринок: досі без чіткого курсу

Страховий ринок: досі без чіткого курсу

19.12.2012

Незалежне рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" підготувало огляд розвитку страхування в Україні в 2011-2012 рр.

У роботі страхового ринку за останні два роки сталися суттєві зміни. Серйозне падіння обcягівв внутрішнього перестрахування дозволило більш чітко визначити реальну складову учасників страхового ринку. В той же час, автоматично збільшилися заробітки компаній. Йдеться як про зароблені премії (обсяги вийшли на докризовий рівень), так і про валові і чисті фінансові результати від основної діяльності. Скрізь присутнє значне (а подекуди – більш, ніж значне) поліпшення. Позитивним чинником виступає загальне зниження об'єму операційних витрат на страхування, що впливає на комбінований показник збитковості. Скасування оподаткування платежів, що очікується з 2013 року, у рамках договорів внутрішньої вихідного перестрахування здатне й надалі поліпшувати показники рентабельності страхового бізнесу.

В той же час, об'єми капіталів страхових компаній за останні півтора роки істотно не виросли, хоча сукупно доки перевищують об'єми сформованих резервів. Більшість експертів визнають, що ринок недокапітализований, і самим лише підвищенням вимог до величини статутного капіталу, що передбачене проектом нової редакції Закону України "Про страхування", проблему не розв'язати.

Також залишається відкритим питання, чи досить у страхових компаній ресурсів для належних виплат відшкодувань в майбутньому, враховуючи, що локомотивами страхування сьогодні як і раніше виступають види, збитковість по яких в перспективі зростатиме. Хоча на сьогодні рівень виплат по автострахуванню в цілому практично припинив зростання, пов'язано це, на жаль, з проблемою невчасності або ж неповноти страхових виплат, що негативно впливає на імідж ринку в очах більшості клієнтів.

На сьогодні також характерна тенденція поступового збільшення долі роздрібного сегменту в розрізі платежів з одночасним зростанням долі виплат на користь корпоративного сегменту. В той же час, при сьогоднішніх "стислих" об'ємах перестрахування істотну роль в розподілі фінансових потоків грає страхування фінансових ризиків.

Незважаючи на наявність законодавчих ініціатив і прийняття ряду серйозних нормативних документів, не вистачає системної цілісної програми розвитку ринку, державного, а не ситуативного підходу до рішення його проблем. Без цього страхова сфера залишатиметься популярною і привабливою лише для обраного кола осіб, а компанії, що працюють за дійсно прийнятними стандартами, вестимуть бізнес на межі рентабельності.

Для довідки: За попередніми даними НДІ «Права та економічних досліджень (за результатами аналізу 100 найбільших страхових компаній України за об'ємами зібраних премій), страховий ринок України в січні-вересні 2012 року акумулював не менше 15,5 млрд. грн. валових платежів, з яких на ризикове страхування припадає близько 91%. Об'єм сукупних виплат страхових відшкодувань по ринку в цілому склав близько 3,5 млрд. грн. Обидва показники (валові платежі і валові виплати) практично відповідають аналогічним значенням за підсумками 9 місяців 2011 року (15,53 млрд. грн. і 3,56 млрд. грн.).

В той же час, об'єми вихідного перестрахування за останній рік знизилися більш ніж удвічі, причому зниження торкнулося виключно вихідного перестрахування в межах України.

У ризиковому страхуванні за 9 місяців 2012 року найбільший темп зростання продемонстрували переважно особисті види страхування: страхування від нещасних випадків (на 22%), страхування медичних витрат (на 19%), добровільне медичне страхування (на 10%). Премії за угодами АВТОКАСКО за об'ємом практично не змінилися з минулого року, а за угодами ОСАГО і «Зелена карта» збільшилися сукупно тільки до 1,95 млрд. грн. (приріст менше 1,5%).

Аналітичний звіт «Страховий ринок України у 2011-2012 рр.» розміщений за цим посиланням.

Для отримання детальнішої інформації і звіту звертайтеся, будь ласка:
відділ рейтингування небанківських фінансових установ, Олексій Капустинський, (044) 490-25-50
AKapustinskiy@credit-rating.com.ua