Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

13.08.2014

Банківська система завмерла в очікуванні майбутніх змін

Незалежне рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" підготувало аналітичний огляд банківської системи України за II квартал 2014 року.

На думку аналітиків агентства, ліквідність банківської системи в цілому знаходилася на прийнятному рівні, про що свідчить достатній для підтримки операційної діяльності об'єм залишків на коррахунках. Проте, для ряду банківських установ залишаються характерними ключові проблеми, а саме: чутливість до стану економічного середовища, нестабільність ресурсної бази, що призводить до необхідності підтримки ліквідності ряду банківських установ регулятором.

Негативна динаміка основних макроекономічних індикаторів, що свідчить про погіршення економіки, висока вартість гривневого ресурсу і домінуючі девальваційні очікування формували низький платоспроможний попит на банківське кредитування, негативно впливали на якість прибуткових активів банків. В цілому кредитна політика банківських установ була спрямована на скорочення кредитних портфелів (переважно за рахунок роздрібного кредитування) з одночасною забороною зростання простроченої заборгованості.

Фрагментація активів банківської системи за структурою власності не зазнала істотних змін. Під тиском виявилися банки з російським капіталом, можлива загроза санкцій підштовхує вкладників до вилучення ресурсів і переходу в інші банки. Рівень інвестиційної привабливості банківського сектора для нерезидентів залишається низьким на тлі нестабільної політичної ситуації і погіршення прогнозів економічного розвитку України. Власні ресурси акціонерів і залучення депозитів з відкритого ринку залишаються єдиним джерелом залучення ресурсів в банківську систему.

Недовіра громадян до банківської системи як і раніше знаходиться на високому рівні, але рівень інфляційних процесів підштовхує людей частково компенсувати втрати за рахунок високих депозитних ставок. У кінці II кварталу відбулась стабілізація ставок по ресурсах. Низький платоспроможний попит на кредити призводить до поступового скорочення процентного спреда. Банки продовжують працювати в умовах низької операційної рентабельності.

За словами заступника генерального директора агентства "Кредит-Рейтинг" Ольги Шубіної: "Розвиток банківської системи в третьому кварталі залежатиме від рівня економічної активності в цілому по країні, курсу гривні, дій регулятора, ступеня стабілізації політичної та економічної ситуації в країні, на що у свою чергу впливає тривалість і інтенсивність АТО, швидкість отримання стабілізаційних траншів від МВФ і інших міжнародних фінансових організацій і багатьох інших чинників. Але в цілому ми очікуємо збереження існуючих тенденцій, характерних для банківської системи: подальшого зниження ліквідності і капіталізації на тлі нестабільної курсової динаміки, зниження якості кредитних портфелів, збереження низького платоспроможного попиту на банківське кредитування, збереження високого рівня недовіри до банків з боку населення, скорочення кількості банківських установ".

Обгрунтування і цих і інших фактів і тенденцій, що характеризують банківську систему нашої країни, читайте в повній версії огляду за цим посиланням.

Для отримання детальнішої інформації, а також з питань замовлення ексклюзивних аналітичних продуктів агентства звертайтеся, будь ласка:
PR -менеджер Роман Бураковський, (044) 490-25-50
R.Burakovsky@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути