Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

11.09.2014

Адміністративні дії НБУ на валютному ринку. Позитивний ефект або міна уповільненої дії?

На думку експертів рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг», запроваджені НБУ адміністративні заходи досить ефективні в короткостроковій перспективі, проте виникає питання про збереження курсу нижче рівня 13 UAH/USD впродовж тривалого часу.

У зв'язку із зростанням тиску на курс долара усередині країни внаслідок скорочення обсягів експортних операцій, зниження валютних надходжень, постійного зростання спекулятивних очікувань та соціальної напруженості, НБУ прийняв ряд постанов покликаних врегулювати ситуацію на валютному ринку і зупинити подальше знецінення гривні.

На думку аналітиків рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг», запроваджені адміністративні заходи досить ефективні в короткостроковій перспективі, проте виникає питання щодо збереження курсу нижче позначки 13 UAH/USD впродовж тривалого періоду часу.

Йдеться про Постанову №515 від 20.08.2014 «Про врегулювання ситуації на валютному ринку України», в якій НБУ прийняв рішення про продовження терміну дії норми про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті до 90 днів та збільшення об'єму її продажу до 100%. А також про Постанову №540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного і валютного ринків України» згідно з якою ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції скорочується з 5% до 1% регулятивного капіталу, а також низку інших заходів спрямованих на врегулювання ситуації.

Так, з 29 серпня по 3 вересня зниження курсу міжбанківського ринку відбувалося на тлі скорочення об'ємів торгів. Середньозважений курс продажу знизився з 13,6 до 12,53 UAH/USD. Вже 4 і 5 вересня можна було спостерігати повільне зростання курсу на тлі незначного збільшення обсягів торгів. Великі продавці валюти займають швидше вичікувальну позицію, на готівковому ринку валюта продається у рамках купівлі у населення, розвиток отримує "чорний ринок". Окрім цього, на курс гривні чинять додатковий тиск наміри іноземних інвесторів виводити активи з країни.

«Надання МВФ другого траншу, а також фінансова допомога від інших міжнародних кредиторів є тими позитивними діями, які дозволять короткостроково стабілізувати ситуацію на валютному ринку, - відзначила Ольга Шубіна, заступник Генерального директора «Кредит-Рейтинг». - Ми вважаємо, що при збереженні нинішньої критичної ситуації в економіці України та / або у разі порушення угод, яких було досягнуто у Мінську 5 вересня, в середньостроковій перспективі можна очікувати невисокі об'єми торгів внаслідок сильних та стійких спекулятивних очікувань учасників ринку і подальше зростання курсу».

Для отримання детальнішої інформації, а також з питань замовлення ексклюзивних аналітичних продуктів агентства звертайтеся, будь ласка:
PR-менеджер Роман Бураковський, (044) 490-25-50
R.Burakovsky@credit-rating.com.ua

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути