Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

26.02.2015

Українська гривня. На роздоріжжі…

Менш, ніж за півроку курс національної валюти України по відношенню до американського долара виріс більш, ніж удвічі. Істотні девальваційні очікування і цілий ряд негативних тенденцій на валютному ринку і в економіці в цілому роблять і, швидше за все, продовжать чинити вплив на курсову стабільність.

Ситуація, що склалася, на валютному ринку свідчить про значні дисбаланси в економіці України. За період з жовтня 2014 по лютий 2015 року офіційний курс виріс більш, ніж в 2 рази. Оскільки ресурси НБУ щодо проведення активних інтервенцій по підтримці гривни істотно обмежені, то можна чекати від Регулятора постійного посилення адміністративних заходів. Так 24 лютого 2015 року було прийнято Постанову №130, згідно з якою протягом трьох днів банки не мають права здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів, проте вже наступного дня заборона на 26-27.02 була знята. Подібні адмінзаходи дозволять зафіксувати курс, але навряд чи надовго. Далі будуть потрібні або подальші дії НБУ, або відбудеться подальше прискорення темпів девальвації. Можна припустити, що панічні настрої викличуть зростання курсу на т.зв. "чорному ринку".

За попередній рік був накопичений істотний відкладений попит на іноземну валюту, як з боку населення, так і у інших учасників валютного ринку. Домінують істотні девальваційні очікування. Крім того, на курсову стабільність гривні чинили негативний вплив скорочення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за рахунок зниження товарних експортних надходжень (на 28,5% за IV квартал), а також погіршення інвестиційного клімату і, відповідно, негативного значення фінансового рахунку платіжного балансу. Зведене сальдо платіжного балансу за результатами IV кварталу склало (-)8,4 млрд.дол.США (попередні дані), аналогічний показник за минулий рік - (+) 0,5 млрд.дол.США.

Для вирівнювання ситуації державний сектор працював над залученням макрофінансової допомоги. У лютому 2015 року МВФ досяг попередніх домовленостей з урядом України відносно надання розширеного фінансування у розмірі 17,5 млрд.дол.США. Програма розрахована на 4 роки. Проте, швидше за все, Україна отримуватиме ресурси траншами і тільки після проведення ряду реформ. За нашими очікуваннями, отримання чергових траншей швидше за все тільки перешкоджатиме подальшому посилюванню ситуації на валютному ринку. Оскільки вже на початку цього року урядом було заявлено про необхідність погашення зовнішніх зобов'язань обсягом 11 млрд. дол. США. Нагадаємо, що офіційні резервні активи складають всього 6,4 млрд. дол. США. (січень 2015 року).

Надалі курсова динаміка залежатиме від зупинки або продовження військового конфлікту на сході, проведення подальших адміністративних заходів НБУ, підтримки зовнішніх кредиторів, наявності девальваційних настроїв і економічного розвитку країни.

Для отримання детальнішої інформації, а також з питань замовлення ексклюзивних аналітичних продуктів агентства звертайтеся, будь ласка:
PR -менеджер Роман Бураковский, (044) 490-25-50
R.Burakovsky@credit-rating.com.ua

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути