Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Чи зможе «оживити» кредитування в Україні Постанова №432 НБУ?

Чи зможе «оживити» кредитування в Україні Постанова №432 НБУ?

17.07.2015

Рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що зміна підходу щодо розрахунку процентного доходу депозитних сертифікатів НБУ призведе до необхідності пошуку комерційними банками інших джерел доходу, в т.ч. побічно буде стимулювати кредитування.

На думку аналітиків агентства, прийняття Постанови № 432 «Про внесення змін до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України» (набрала чинності 15 липня 2015 р.) підвищить ефективність використання державних коштів.

З 15 липня 2015 р. депозитні сертифікати розміщуються шляхом аукціонів з визначенням ціни їх розміщення (процентний тендер), що дозволить встановити ринковий механізм ціноутворення й знизити вартість таких сертифікатів. Так, з березня по 14.07.2015 року середньозважена процентна ставка перебувала на рівні 26-27% річних. Вартість кредитних ресурсів для корпоративного сектора знаходиться на співставному рівні. Цілий ряд банків, що цілком закономірно, розміщував вільні ресурси в найменш ризикові, порівняно з корпоративним кредитуванням, депозитні сертифікати НБУ. Зниження прибутковості від даного інструменту управління ліквідністю сприятиме пошуку банками альтернативних джерел доходів, у т.ч. сприятиме активізації кредитних процесів, оскільки процентні ставки за кредитами залишаються на колишньому рівні.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS, BLOOMBERG, S&P Capital IQ та TRData.

Для одержання детальнішої інформації звертайтесь, будь-ласка:

Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50, O.Shubina@credit-rating.com.ua

Ольга Шубіна,