Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Чи погіршиться якість кредитних портфелів банків до кінця року?

Чи погіршиться якість кредитних портфелів банків до кінця року?

28.07.2015

Рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» вважає, що темпи зростання простроченої заборгованості в кредитних портфелях банківського сектора поступово сповільнюються. Частка простроченої заборгованості за офіційними даними НБУ в I кварталі 2015 після різких валютних коливань в лютому зросла з 13,5% до 17,2%. За результатами
II кварталу 2015 р. цей показник знаходиться на рівні 18,7% (без урахування неплатоспроможних банків - 17,3%).

За нашими оцінками реальний рівень проблемних кредитів у кредитних портфелях становить близько 30-40%. Не всі банки мають можливість показати реальний рівень проблем у зв'язку з обмеженою можливістю доформувати резерви та змушені йти на компроміс з позичальниками. Реальний рівень проблемної заборгованості традиційно відображають у звітності банки з іноземним капіталом, оскільки у них більше можливостей по доступу до ресурсів материнських структур і вони не так обмежені в питаннях доформування резервів і капіталізації, як банки з вітчизняним капіталом.

Після зміцнення курсу гривні в березні не відбулося пропорційного відновлення якості платіжної дисципліни більшості позичальників. Так, у червні-липні деяке поліпшення демонструють в цілому не більше 15-20%% клієнтів від загальної кількості т.зв. «проблемних» позичальників. Протягом другого півріччя, за відсутності різких стрибків курсу гривні, ми очікуємо повільного погіршення якості кредитних портфелів банків. Позичальники банківської системи працюють в економічних умовах, що постійно погіршуються. Так, за оцінками експертів до кінця року очікується скорочення ВВП на рівні від (-) 9,5% до (-) 11,9%. При цьому початок відновлення економіки передбачається не раніше 2016 року. Крім того, банки досить обмежені в можливостях повернення своїх активів, якщо говорити про середній і великий корпоративний бізнес. Ряд позичальників, що мають можливість для розрахунку за кредитами, воліють ухилятися від виконання своїх зобов'язань, використовуючи схеми з виведення ліквідних активів з підприємств. Також в існуючих економічних умовах більшість заставних активів перестали бути ліквідним ресурсом.

У зв'язку з низькою кредитною активністю (у багатьох банках діє мораторій на видачу нових кредитів) і поступовим погіршенням якості кредитних портфелів, основною проблемою банківських установ у другому півріччі, крім виконання вимог НБУ за рівнем капіталізації, буде пошук шляхів, спрямованих на скорочення збитків від операційної діяльності.

Інформацію про всі рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS, BLOOMBERG, S&P Capital IQ та TRData.

Для одержання детальнішої інформації звертайтесь, будь-ласка:

Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50,O.Shubina@credit-rating.com.ua

Ольга Шубіна,