Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Чи варто очікувати активного відновлення кредитування в 2016 році?

Чи варто очікувати активного відновлення кредитування в 2016 році?

21.01.2016

На думку рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» кредитна активність щодо відкриття нових кредитних лімітів у 2016 році буде перебувати на низькому рівні. Серед комерційних банків ми очікуємо приріст кредитного портфеля в корпоративному секторі в гривні не більше 3-5%. Динаміка кредитних портфелів в іноземній валюті буде обумовлена перерахунком портфелів у зв'язку з курсовими коливаннями. Ми не очікуємо попиту на кредитні ресурси в іноземній валюті в поточному році.

Фінансування клієнтів комерційними банками у гривні відбуватиметься в обмежених обсягах для закриття тимчасових потреб в оборотному капіталі. Низька кредитна активність 2016 року буде обумовлена відсутністю активного зростання вітчизняної економіки та досить дорогими ціновими умовами надання кредитних ресурсів. Незважаючи на те, що в IV кварталі 2015 року кредитні ставки у зв'язку з високою гривневою ліквідністю мали тенденцію до зниження (з 28-25% до 24-23%), у новому році ставки залишаться високими у зв'язку з інфляційним чинником та грошово-кредитної політикою НБУ. У 2016 році банки будуть зосереджені на збільшенні обсягів комісійних доходів, які безпосередньо не пов'язані з активними операціями.

У цілому, на нашу думку, в 2016 році банківській системі не вдасться вийти на прибуткову діяльність. Основним негативним фактором залишатиметься незадовільна якість кредитного портфеля та необхідність подальшого формування резервів.

Для отримання більш детальної інформації, а також з питань замовлення ексклюзивних аналітичних продуктів агентства звертайтеся, будь ласка:

Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50,O.Shubina@credit-rating.com.ua