Головна »  Аналітика »  Експертна думка »  Кредитний рейтинг позичальника - фізичної особи

Кредитний рейтинг позичальника - фізичної особи

24.01.2018

До рейтингових агентств все частіше звертаються фізичні особи із запитом про визначення кредитного рейтингу.

Рейтинг позичальника дозволяє визначити ступінь його кредитоспроможності й перспективу продуктивної співпраці з ним банківської або іншої фінансової установи.

Однак, класичні рейтингові агентства в усьому світі працюють з корпоративними клієнтами - юридичними особами. Саме на таких принципах побудована робота п'яти сертифікованих НКЦПФР рейтингових агентств в Україні, серед яких найбільший професійний досвід - 16 років діяльності, понад 1200 визначених рейтингів і сама численна клієнтська база (майже 800 клієнтів за час роботи компанії) має рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг». Клієнтами нашого агентства є банки, страхові компанії, промислові та будівельні підприємства, міста.

Для фізичної особи також можна визначити рейтинг. У такому випадку кредитний рейтинг - це дані про всі кредити та платіжну дисципліну клієнта (наявність та кількість прострочених платежів).

Він розраховується за п'ятьма показниками:

  • За даними БКІ (Бюро кредитних історій). Цей показник найбільш реально відображає рівень фінансової дисципліни позичальника. За наявності незадовільної кредитної історії ймовірність відмови збільшується у багато разів.
  • Стан поточних позик. Наприклад, якщо у позичальника після виплати за поточними кредитами залишається дві третини місячного доходу, то ймовірність відмови досягає 50%.
  • Строк, за який були погашені попередні кредити. Банки не схвалюють дострокове погашення кредиту та орієнтуються на повну виплату за кредитом відповідно до встановленого графіку платежів. Дострокове погашення кредиту позбавляє їх частини прибутку з виплати відсотків.
  • Кількість кредитів. Якщо позичальник звертається за отриманням кредиту занадто часто, це означає, що він або не може співвіднести свій заробіток зі своїми витратами, або погано орієнтується в питаннях фінансів. Якщо частота отримання кредитів велика, рейтинг може знизитися.
  • Категорії отриманих позик. Чим ширше асортимент кредитних портфелів - тим краще.


Але класичні рейтингові агентства не розраховують такий рейтинг.

За кредитним рейтингом фізичних осіб слід звертатися до БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ.


Прес-служба агентства «Кредит-Рейтинг»