Головна »  Аналітика »  Коментарі »  Які поради МВФ допоможуть Україні

Які поради МВФ допоможуть Україні

04.02.2013

Коментар начальника відділу фінансових проектів РА "Кредит-рейтинг" Світлани Рекрут для ІА "Вільна преса"

  • Як можна оцінити позиції і перспективи банків з українським, російським і західним капіталом? Яким чином в 2013 р. змінюватимуться їх стратегії розвитку і частки ринку?

У 2013 році ми чекаємо збереження тенденції 2011-2012 рр., а саме скорочення активів і присутності на українському ринку банків із західним капіталом на користь українських і російських банків. У 2012 році ми побачили остаточний вихід ряду західних гравців з українського ринку (продаж Банку Форум, Ерсте банку і т.д.), і скорочення своєї присутності, зокрема, в роздрібному сегменті (Сведбанк, Кредит-Європа банк). Серед основних причин: невиправдані очікування щодо розвитку українського ринку, велика частка «проблемки» на балансах банків, складне операційне середовище і ін. В той же час основними покупцями проданих активів стали банки з українським або російським капіталом, які продовжують нарощувати і консолідувати свої активи в Україні. У кінці минулого року про свій намір остаточно покинути український ринок заявили ще декілька іноземних банків, угоди по яких, швидше за все, відбудуться вже в 2013 році, а покупцями, очевидно, виступлять українські або російські власники.

  • Які події, що сталися в банківському секторі в 2012 р. виявилися найбільш знаковими для галузі і споживачів фінансових послуг?

Дефіцит ліквідності, висока вартість гривневого ресурсу і високі девальваційні очікування – основні чинники, що зумовлювали діяльність банківської системи в 2012 році. Жорстка монетарна політика Національного банку, спрямована на утримання стабільності гривні привела до того, що банківська система України знаходилася в стані перманентного гривневого голоду, що особливо загострився в другій половині 2012 року. Вартість депозитів в національній валюті також виросла на 5 п.п. в порівнянні з початком року, що привело до відповідного зростання ставок за кредитами. Висока економічна невизначеність у поєднанні з високою вартістю ресурсу привели до фактичної зупинки кредитування банківського сегменту, слабкого зростання активів і показників діяльності по системі в цілому.