Головна »  Аналітика »  Коментарі »  Як визначити неплатоспроможний чи проблемний банк

Як визначити неплатоспроможний чи проблемний банк

05.12.2014

На адресу нашого рейтингового агентства постійно надходять запитання щодо проблемних та неплатоспроможних банків. Запитання різні, але їх суть зводиться до трьох основних тем, які ми і вирішили опублікувати для більш широкого загалу. Відповіді є частиною матеріалу «Обережно, банк!» видання «КИЇВ 1»

1. Як визначити банк, що може бути найближчим часом визнано неплатоспроможним або проблемним?

Банк визнаєтьсянеплатоспроможниму разі:

1) не приведення ним своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства, після віднесення його до категорії проблемних;

2) зменшення розміру регулятивного капіталу або нормативів капіталу банку до однієї третини від мінімального рівня;

3) невиконання банком протягом 10 робочих днів поспіль 10 і більше відсотків своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Проблемний банк — це банк, що відповідає хоча б одному з таких критеріїв:

1) банк допустив зменшення розміру регулятивного капіталу та/або нормативів капіталу банку, встановленого законом та/або нормативно-правовими актами Національного банку України, на 10 і більше відсотків протягом звітного місяця;

2) банк не виконав вимогу вкладника або іншого кредитора, строк якої настав п’ять і більше робочих днів тому;

3) системне порушення банком законодавства, що регулює питання запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму;

4) банк порушив вимоги законодавства щодо порядку подання та/або оприлюднення звітності, в тому числі подав Національному банку України та/або оприлюднив недостовірну звітність, що призвело до суттєвого викривлення показників фінансового стану банку;

5) систематичне незабезпечення ефективності функціонування та/або адекватності системи управління ризиками, що створює загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

Для того, щоб передбачити можливість введення адміністрації необхідно постійно моніторити звітність банку, його фінансовий стан. Однією з ознак наявності ускладнень, окрім погіршення загальноприйнятих показників, що характеризують фінансову стійкість банківської установи, є неодноразове порушення нормативів встановлених нацбанком, або дотримання нормативів на граничному рівні.

2. На що фізособа має звертати увагу обираючи банк для відкриття депозитного та іншихрахунків?

Перш за все, це рівень відсоткової ставки. Оскільки надмірно висока відсоткова ставка може свідчити по наявність у банку проблем з ресурсною базою. Також рекомендуємо обирати банки з іноземним капіталом, державні банки.

3. Яка кількість банківможе бути визнана неплатоспроможною у найближчі півроку та чому?

На сьогодні відсутні економічні передумови для поліпшення стану економіки України і, як наслідок, банківської системи. Збільшення кількості неплатоспроможних банків відбуватиметься до кінця 2014 і протягом 2015 року. Загальна кількість банків, які можуть бути визнані неплатоспроможними, знаходиться в діапазоні 25-30 банківських установ.

Ольга Шубіна,