Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Фінансовий сектор »  Страхування

Страхування

23.01.2008

Лібералізація правил розміщення резервів страховими компаніями може негативно позначитися на платоспроможності частини страховиків

З 24 грудня 2007 року страховики мають право інвестувати кошти резервів у привабливі активи на свій розсуд, без необхідності їхньої диверсифікованості. Категорії активів залишилися при цьому тими ж: депозити в банках,кошти на поточному рахунку, нерухомість, цінні папери, права вимоги до перестрахувальників тощо. Вказане рішення прийняте регулятором страхового ринку (Держфінпослуг) у результаті судового рішення за позовом однієї зі страхових компаній.

На думку агентства "Кредит-Рейтинг", зазначені зміни не вплинуть на роботу учасників ринку, що займаються класичним страхуванням. Диверсифікованість розміщення резервів є невід'ємним атрибутом діяльності таких компаній, що працюють у межах затверджених стратегій. Імовірно, ці страховики продовжать дотримуватися зваженої політики інвестування, з врахуванням того, що Держфінпослуг планує відновити скасовані у зв'язку з рішенням суду норми.

Водночас страховики, що беруть участь у так званому "схемному страхуванні", на сьогодні вправі вільно розміщати до 100% коштів резервів як у високоризикові інструменти, так і в неліквідні цінні папери, що може негативно відбитися на їхній здатності виконувати зобов'язання перед клієнтами в межах договорів страхування.

Враховуючи, що вітчизняний страховий ринок перебуває в стадії становлення й ще не в змозі власними силами виробити серйозний імунітет проти проблем ліквідності й платоспроможності, лібералізація правил розміщення резервів в умовах кризи ліквідності й загальної нестабільності на міжнародному й вітчизняному фінансовому ринках може негативно позначитись на розвитку страхування.

Агентство "Кредит-Рейтинг" також зазначає, що страховий ринок як і раніше залишається недостатньо прозорим. Більша частина звітності кожної окремої страхової установи (у тому числі й за напрямами розміщення резервів) належить до конфіденційної інформації, і регулятор не вправі її розкривати для громадськості. У сформованих умовах при оцінці якості страхового ринку й окремих його учасників особливо зростає роль відкритих і незалежних джерел надійної і достовірної інформації, які б допомагали прийняти рішення у виборі страхової компанії.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації і комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
іnfo@credіt-ratіng.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олексій Капустинський, тел.: (044) 490-25-50,
AKapustіnskіy@credіt-ratіng.com.ua

розгорнути

сгорнути