Головна »  Фінансовий сектор »  Страхування »  Лібералізація правил розміщення резервів страховими компаніями може негативно позначитися на платоспроможності частини страховиків

Лібералізація правил розміщення резервів страховими компаніями може негативно позначитися на платоспроможності частини страховиків

23.01.2008

З 24 грудня 2007 року страховики мають право інвестувати кошти резервів у привабливі активи на свій розсуд, без необхідності їхньої диверсифікованості. Категорії активів залишилися при цьому тими ж: депозити в банках,кошти на поточному рахунку, нерухомість, цінні папери, права вимоги до перестрахувальників тощо. Вказане рішення прийняте регулятором страхового ринку (Держфінпослуг) у результаті судового рішення за позовом однієї зі страхових компаній.

На думку агентства "Кредит-Рейтинг", зазначені зміни не вплинуть на роботу учасників ринку, що займаються класичним страхуванням. Диверсифікованість розміщення резервів є невід'ємним атрибутом діяльності таких компаній, що працюють у межах затверджених стратегій. Імовірно, ці страховики продовжать дотримуватися зваженої політики інвестування, з врахуванням того, що Держфінпослуг планує відновити скасовані у зв'язку з рішенням суду норми.

Водночас страховики, що беруть участь у так званому "схемному страхуванні", на сьогодні вправі вільно розміщати до 100% коштів резервів як у високоризикові інструменти, так і в неліквідні цінні папери, що може негативно відбитися на їхній здатності виконувати зобов'язання перед клієнтами в межах договорів страхування.

Враховуючи, що вітчизняний страховий ринок перебуває в стадії становлення й ще не в змозі власними силами виробити серйозний імунітет проти проблем ліквідності й платоспроможності, лібералізація правил розміщення резервів в умовах кризи ліквідності й загальної нестабільності на міжнародному й вітчизняному фінансовому ринках може негативно позначитись на розвитку страхування.

Агентство "Кредит-Рейтинг" також зазначає, що страховий ринок як і раніше залишається недостатньо прозорим. Більша частина звітності кожної окремої страхової установи (у тому числі й за напрямами розміщення резервів) належить до конфіденційної інформації, і регулятор не вправі її розкривати для громадськості. У сформованих умовах при оцінці якості страхового ринку й окремих його учасників особливо зростає роль відкритих і незалежних джерел надійної і достовірної інформації, які б допомагали прийняти рішення у виборі страхової компанії.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації і комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
іnfo@credіt-ratіng.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Олексій Капустинський, тел.: (044) 490-25-50,
AKapustіnskіy@credіt-ratіng.com.ua