Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Прес-конференції

Прес-конференції

04.06.2007

Кредитний рейтинг міста Одеси підвищений до рівня uaА- прес-конференція

30 травня 2007 р. в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція, присвячена підвищенню кредитного рейтингу міста Одеси з рівня uaBBB- до uaА-.

На питання журналістів відповідали генеральний директор агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко , заступник генерального директора агентства "Кредит-Рейтинг", керівник департаменту рейтингових досліджень Григорій Перерва , начальник Управління з питань фондової діяльності та роботи із цінними паперами Одеської міськради Геннадій Нечаєвський і начальник Управління фінансів Одеської міськради Світлана Бедрега.

"Хочу нагадати, що на момент визначення в 2005 р. Одеса одержала кредитний рейтинг спекулятивної категорії, але позитивні зміни призвели до підвищення рейтингу до рівня uaА-", - зауважив С. Дубко, відкриваючи прес-конференцію.

Одним з головних позитивних факторів, які сприяли підвищенню рейтингу, є поліпшення структури прямого боргу міста й зниження боргового навантаження на бюджет з 43,4% до 16,7%, що зумовлено відповідною роботою міської влади. "Навіть із врахуванням запланованих додаткових позик міста ми очікуємо, що рівень боргового навантаження буде залишатися помірним - порядку 20-21%, що є цілком прийнятним показником, у тому числі й у міжнародній практиці, - вважає С. Дубко. Також ми відмічаємо зниження залежності бюджету міста від трансфертів з бюджетів вищих рівнів".

Інші позитивні фактори: підвищення гнучкості бюджету міста; збереження позитивних тенденцій розвитку ринку праці в 2006 р. порівняно з 2005 р.; подальший ріст в 2006 р. низки економічних показників, зокрема, обсягу роздрібного товарообігу, інвестицій в основний капітал, уведеного в експлуатацію житла й іноземних інвестицій; підвищення ефективності використання земельного фонду міста й об'єктів комунальної власності: сума надходжень від оренди земельних ділянок зросла в 1,8 рази порівняно з 2005 р.; від оренди об'єктів комунальної власності на 13,8%.

Серед факторів, що стримують подальше підвищення рейтингу, С.Дубко відзначив високий рівень зношування міської інфраструктури, відновлення якої вимагатиме значних капітальних вкладень у найближчі роки, а також збільшення заборгованості населення за комунальні послуги в 2006 році.

Начальник Управління з питань фондової діяльності та роботи із цінними паперами Одеської міськради Геннадій Нечаєвський у своєму виступі зазначив, що на сьогодні боргове навантаження міста в 5 разів менше, ніж у Бухаресті, в 4 в Будапешті, Вільнюсі, Києві, Празі, Софії.

У 2007 р. в Одесі ухвалено рішення розробити програму стратегічного розвитку, спрямовану на створення інвестиційного клімату. За зразок планується взяти схожі програми міст Росії та Європи, зокрема, Барселони.

Світлана Бедрега, начальник Управління фінансів Одеської міськради, зазначила: "У 2006 р., порівняно з попереднім, обсяг бюджету в цілому збільшився в 1,5 рази. На 2007 р. ми запланували збільшення доходної частини бюджету з урахуванням трансфертів у 1,3 рази, до 1 млрд. 830 млн. грн. На сьогодні за результатами     5 місяців ми забезпечили надходження в загальний фонд бюджету обсягом на 34% більше, ніж було в 2006 р., що в абсолютній сумі становить понад 50 млн. грн.".

У числі основних факторів, що позитивно впливають на підвищення рейтингу, С. Бедрега назвала постійну роботу над наповненням і розширенням джерел надходження доходів.

Зокрема, відповідно до рішення Одеської міськради, з 2006 р. у бюджет міста на розвиток транспортної й соціальної інфраструктури надходять кошти за договорами за право забудови. В 2006 р. таких коштів було зараховано 77 млн. грн. Для порівняння: в 2005 р. ці надходження становили 64 млн., в 2004 р. 6 млн.             На 2007 р. такі надходження заплановані в розмірі до 200 млн. грн.

Важливим моментом для доходної частини бюджету є також ефективне використання ресурсів, якими володіє територіальна громада. "Для одержання максимальних надходжень у бюджет міста від продаж земельних ділянок, які перебувають у комунальній власності, проводяться земельні аукціони. В 2006 р. у результаті проведення аукціонів ціна продаж збільшилася в 1,2-1,4 рази порівняно зі стартовою. Продаж земельних ділянок на конкурсній основі дозволяє значно збільшити їхню ціну", - повідомила С. Бедрега.

Підводячи підсумки прес-конференції, Станіслав Дубко зазначив: "Загалом, спостерігаються позитивні тенденції в муніципальному секторі, оскільки більшість рейтингів, визначених нами містам, належать до інвестиційної категорії, і тільки два до спекулятивного. Крім того, у муніципальній сфері поки не було зниження рейтингів, що спостерігається, наприклад, у корпоративному секторі", - резюмував генеральний директор агентства "Кредит-Рейтинг".

 

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
іnfo@credіt-ratіng.ua
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50,
ESamoylova@credіt-ratіng.ua

 

До початку сторінки

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути