Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Прес-конференції

Прес-конференції

22.04.2009

Чи зможе рейтинг депозитів відновити довіру населення до розміщення вкладів у банках?

22 квітня в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція "Чи зможе новий продукт агентства "Кредит-Рейтинг" - рейтинг депозитів - відновити довіру населення до розміщення вкладів у банках?", що стала публічною презентацією нового інструменту оцінювання банків - рейтингу надійності депозитних вкладів.

У виступі генерального директора агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслава Дубка були зазначені особливості цього рейтингового продукту. "Рейтингова шкала є дуже простою і зрозумілою, оскільки передбачається, що основним користувачем рейтингів буде населення, - зауважив пан Дубко. - Як раніше було в середній школі, 5 це найвища оцінка, що може бути присвоєна банку. Вона свідчить про найвищу надійність банку в умовах українського ринку й тут малоймовірні будь-які проблеми зі своєчасним поверненням вкладів. Чим нижче оцінка, тим нижче рівень стійкості банку, аж до одиниці, що свідчить про те, що ймовірність повернення вкладу є невисокою".

Робота зі створення нового продукту почалася ще на початку року, і сьогодні вже можна оцінити отримані результати: 75 банкам визначено рейтинги депозитів, хоча згоду на публікацію визначених рейтингів дали поки не всі банки.

З оцінкою нового рейтингового продукту виступили представники комерційних банків. На думку голови наглядової ради "Універсал-банк" Сергія Стратонова, на сьогодні будь-яка об'єктивна інформація про стан фінансової установи буде корисною для прийняття рішень. "Експертів багато, але рішення приймає сам вкладник", - сказав Сергій Стратонов.

За словами заступника голови правління банку "Хрещатик" Ірини Скирчук, у їхньому банку дуже позитивно відзначили появу нового рейтингового продукту. Незважаючи на те, що даний вид рейтингу існує на ринку відносно недовго, вже є зворотний зв'язок від споживачів. "Як видно зі спілкування з нашими клієнтами, рейтинг надійності депозитів сприймається позитивно. Це свідчить про те, що населення готове орієнтуватися на аналітичну інформацію, готове використати рейтинг, у тому числі й для прийняття рішень з розміщення вкладів", -  зазначила пані Скирчук.

На думку начальника управління казначейських операцій "Банку Кіпру" Євгенія Преображенського, поява нового продукту, який представило рейтингове агентство, давно вже назріла. На сьогодні критерії, за якими пересічний споживач звик вибирати той чи інший банк для розміщення свого  вкладу, застаріли. "Такі орієнтири як величина банку, досвід його роботи  на ринку і  т. ін. зараз є не зовсім актуальними, оскільки в складну ситуацію потрапили й багато  великих  і відомих банків", - сказав пан Преображенський.

У свою чергу начальник відділу розвитку роздрібних продуктів "Енергобанку" Олександр Голубєв відзначив, що зараз відбувається трансформація критеріїв вибору банку. Якщо раніше банк оцінювався за величиною відсоткової ставки, розгалуженості мережі та популярності бренду, то сьогодні на перше місце виходять надійність банку та якість обслуговування. "Під час визначення рейтингу надійності банківського вкладу  агентство "Кредит-Рейтинг" оцінює саме ті моменти, на які, на нашу думку, повинен звертати увагу кожний думаючий вкладник", -  підсумував пан Голубєв.

Агентство "Кредит-Рейтинг" працює на українському ринку з 2001 року й спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. У березні 2009 року агентство оголосило про початок визначення рейтингів надійності банківських вкладів. У цей час 75 банків мають рейтинг депозитів. З них: більшість банків 43 - демонструють середню надійність банківських вкладів - рейтинг "3". Оцінку "5" (найвища надійність) мають 8 банківських установ, 10 банкам визначено рейтинг "4" (висока надійність), 6 банкам -  рейтинг "2" (невисока надійність) і 8 банкам - рейтинг "1" (низька надійність).

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути