Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Події »  Новини агентства

Новини агентства

05.03.2010

Рейтингові дії агентства «Кредит-Рейтинг» за 2009 рік

Протягом 2009 року рейтингове агентство надавало послуги з оцінки рівня кредитоспроможності більш ніж 500 компаніям, які працюють у різних сферах економіки і 20 органам місцевого самоврядування. На початок 2010 року рейтинг-лист агентства включав 674 кредитних рейтинга: 519 в корпоративному, 106 в фінансовому і 49 в муніципальному секторах. Рейтингове агентство також підтримувало 82 рейтинги надійності банківських вкладів (рейтинг депозитів) і 1 рейтинг надійності страхової компанії.

У 2009 році рейтингове агентство визначило 49 кредитних рейтингів. Кількість визначених рейтингів була значно нижчою, ніж в 2008 році, оскільки за умов зниження економічної активності і скорочення обсягів вільних ресурсів більшості учасників фондового ринку значно зменшилася активність існуючих і потенційних позичальників на ринку публічних запозичень.

Протягом 2009 року у зв'язку з погіршенням кредитоспроможності низки компаній рейтингове агентство знизило близько 14% кредитних рейтингів, із них з інвестиційної в спекулятивну категорію було переведено близько
9% рейтингів.

Найбільша кількість знижень була здійснена в корпоративній сфері переважно серед підприємств, які займаються будівельною діяльністю (54 кредитних рейтинги). В більшості випадків зниження були обумовлені затримкою або призупиненням робіт на будівельних майданчиках внаслідок проблем, пов'язаних із фінансуванням. Фінансові показники більшості учасників будівельного ринку залишались на низькому рівні, що змушувало підприємства шукати джерела залучення ресурсів, які протягом 2009 року були істотно обмежені. Крім того, в корпоративній сфері значна кількість знижень була здійснена підприємствам торгівлі (знижено 21 кредитний рейтинг). Погіршення рівня ліквідності даних компаній відбувалося внаслідок зниження споживчого попиту на запропоновані товари і, відповідно, обсягів виручки, зростання боргового навантаження, обумовленого девальвацією гривні, оскільки кредитні портфелі багатьох компаній були сформовані запозиченнями, залученими в іноземній валюті.

Зниження кредитних рейтингів у фінансовій сфері (знижено 37 кредитних рейтингів банків та їх боргових інструментів) було обумовлено в більшості випадків зниженням ліквідності, внаслідок погіршення якості активів, дефіциту ресурсної бази, збереження негативних тенденцій у розвитку економіки країни.

Зниження кредитних рейтингів в муніципальній сфері (4 кредитних рейтинги) було обумовлено прорахунками в плануванні бюджетних показників, що призвело до нездатності акумулювати достатній обсяг бюджетних ресурсів для розрахунку за борговими зобов'язаннями. В цілому, на відміну від інших видів економічної діяльності, в муніципальній сфері боргове навантаження є помірним, що певною мірою сприяє зниженню ризиків невиконання містами своїх зобов'язань.

Підвищення кредитних рейтингів (64 рейтинги, із них в корпоративній сфері - 49) не були відображенням певних позитивних тенденцій тієї або іншої сфери економічної діяльності та лише відображали поліпшення рівня платоспроможності певних клієнтів.

Протягом 2009року рейтингове агентство призупинило 310 кредитних рейтингів, з яких згодом 217 кредитних рейтингів було відкликано. У 40% випадків призупинення й відкликання рейтингів відбувалися внаслідок інформаційної закритості клієнтів. Низька кредитна культура позичальників була причиною не розкриття інформації про погіршення їх фінансово-господарської діяльності та призводила до відмови від подальшої співпраці з агентством.

З метою захисту вкладників банків шляхом підвищення їх інформованості відносно надійності банківських установ рейтингове агентство розробило методологію оцінки банківських вкладів і визначило 82 рейтинги депозитів. Оскільки оцінка рейтингового агентства щодо здатності низки банків здійснювати виплати за депозитами знаходилася на середньому або нижче середнього рівнях, лише 19 банків опублікували визначені рейтинги. Відмова банків підтримувати рейтинги депозитів призвела до призупинення 27 рейтингів із подальшим їх відкликанням.

Рейтингове агентство відзначає істотне підвищення інтересу учасників фондового ринку і населення до оцінок рейтингового агентства протягом минулого року. Про це свідчить те, що за рік більш ніж в 2 рази збільшилась кількість відвідувачів сайту рейтингового агентства. Це пов'язано з тим, що часто після здійснення публічних запозичень більшість позичальників стають інформаційно закритими для інвесторів і рейтингове агентство залишається одним із небагатьох джерел отримання інформації про емітента облігацій. Крім того, в умовах кризи населення почало активно шукати інформацію про надійність фінансових установ.

При збереженні існуючих тенденцій розвитку економіки України рейтингове агентство не має наміру здійснювати кардинальні зміни рівнів кредитних рейтингів у 2010 році. Проте, ми відзначаємо істотні ризики, характерні для низки позичальників, які при їх збереженні або реалізації можуть призвести до погіршення кредитоспроможності клієнтів і, відповідно, зниження кредитних рейтингів. Станом на кінець 2009 року рейтингове агентство підтримувало 141 кредитний рейтинг із прогнозом «негативний». З прогнозом «позитивний» рейтингове агентство підтримувало 23 кредитних рейтинги.

Агентство «Кредит-Рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку агентство визначило 1080 рейтингів, у тому числі 844 українським компаніям, 175 фінансовим установам і 61 місту та їх борговим інструментам, а також 1 рейтинг корпоративного управління, 82 рейтинги надійності депозитів і
1 рейтинг надійності страхової компанії
.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS і BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Департамент рейтингових досліджень, Ольга Шубіна, тел.: (044) 490-25-50
OShubina@credit-rating.com.ua

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути