Головна »  Події »  Новини агентства »  Кредитний рейтинг міста Енергодар підвищено до рівня uaАА

Кредитний рейтинг міста Енергодар підвищено до рівня uaАА

13.12.2019

Сьогодні незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про підвищення довгострокового кредитного рейтингу міста Енергодар до рівня uaАА. Прогноз рейтингу – стабільний.

Кредитний рейтинг ґрунтується на результатах аналізу економічних та фінансових показників за І півріччя 2019 року, даних щодо демографічної ситуації, стану ринку праці, інформації відносно боргових зобов’язань міста, наявної у розпорядженні комунальної власності та перспективних планах на майбутнє.

Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaAА характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами.

Стабільнийпрогнозвказує на відсутність на поточний момент передумов для зміни рейтингу протягом року.

Фактори, що підтримують рівень кредитного рейтингу:

  • високий рівень бюджетної забезпеченості міста: обсяг доходів бюджету м.Енергодара без урахування трансфертів у розрахунку на одного мешканця в І півріччі 2019 року перевищував (у 2,2 рази) середній показник по місцевих бюджетах у цілому та показники багатьох міст України, співставних за адміністративно-територіальним статусом;
  • збереження у 2014-2018 рр. та І півріччі 2019 року позитивної динаміки соціально-економічного розвитку та гарного стану місцевих фінансів, що забезпечується стабільною роботою містоутворюючих підприємств енергетичного комплексу;
  • задовільний стан об’єктів житлово-комунального господарства;
  • низький рівень консолідованого боргу та помірний рівень його запланованого зростання.

Фактори, що обмежують рівень кредитного рейтингу:

  • монофункціональність економіки міста, що зумовлює високий рівень галузевої концентрації джерел наповнення доходної частини бюджету та надзвичайно високий рівень концентрації джерел надходжень від одного платника податків– ВП «Запорізька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом», надходження від якого у І півріччі 2019 року становили 68% доходної частини загального фонду бюджету міста без урахування трансфертів;
  • складна політична ситуація в країні та вплив негативних чинників на фінансовий ринок і невисока ділова активність в окремих секторах економіки країни, що негативно впливає на потенціал зростання і платоспроможність економічних суб'єктів.

Повну історію рейтингів м. Енергодар можна переглянути на сайті агентства.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено на  в інформаційних системах REUTERS, BLOOMBERG, S&P Capital IQ та TRData.

Для отримання докладнішої інформації звертайтесь, будь-ласка:
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова, тел.: (044) 490-25-50
e.samoilova@mail.credit-rating.com.ua