Головна »  Події »  Новини агентства »  Кредитний рейтинг міста Івано-Франківська підтверджено на рівні uaВВВ+

Кредитний рейтинг міста Івано-Франківська підтверджено на рівні uaВВВ+

03.07.2020

Сьогодні незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу м. Івано-Франківська на рівні uaВВВ+. Прогноз рейтингу – стабільний.

Для проведення процедури оновлення кредитного рейтингу агентство використовувало економічні та фінансові показники міста за 2019 рік та очікуваних показників на 2020 рік, дані щодо демографічної ситуації, стан ринку праці, інформацію відносно боргових зобов’язань міста, наявної у розпорядженні комунальної власності та перспективних планах на майбутнє, а також внутрішню інформацію, надану міською радою.

Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується ДОСТАТНЬОЮ кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами.

Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак «+» позначає проміжну категорію (рівень) рейтингу відносно основних категорій (рівнів).

Стабільний прогноз вказує на відсутність на поточний момент передумов для зміни рейтингу протягом року.

Фактори, що підтримують рівень кредитного рейтингу:

  • високий рівень бюджетної забезпеченості міста: обсяг доходів бюджету м. Івано-Франківська без урахування трансфертів у розрахунку на одного мешканця в 2019 році становив 102,2% середнього показника по місцевих бюджетах у цілому та перевищував показники окремих міст України з аналогічним адміністративно-територіальним статусом та структурою економіки;
  • збереження позитивної динаміки доходної частини бюджету (без урахування трансфертів) протягом 2015-2019 рр;
  • диверсифікація господарського комплексу міста за видами економічної діяльності та низький рівень концентрації надходжень до бюджету за основними платниками податків та інших обов’язкових платежів;
  • високий рівень прозорості діяльності міської влади та здійснення заходів щодо покращення надання послуг суб’єктам підприємництва та мешканцям міста.

Фактори, що обмежують рівень кредитного рейтингу:

  • висока чутливість бюджету міста до валютних ризиків через значний обсяг місцевих гарантій, наданих за кредитами міжнародних фінансових організацій, номінованих в іноземній валюті;
  • високий рівень зношеності об’єктів інженерної, транспортної інфраструктури та житлового фонду міста, необхідність здійснення значних капітальних вкладень у їх відновлення;
  • погіршення макроекономічної ситуації внаслідок обмеження економічної діяльності через запровадження карантину для запобігання поширенню коронавірусного захворювання COVID-19 та вплив негативних чинників на фінансовий ринок, економіку країни в цілому та соціально-економічний розвиток окремих громад, стан державних та місцевих фінансів.

Повну історію рейтингу та рейтингові звіти м. Івано-Франківська можна переглянути на сайті агентства.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS, BLOOMBERG, S&P Capital IQ та TRData.

Для одержання більш детальної інформації звертайтесь, будь-ласка:
Профільний аналітичний відділ, Олена Самойлова,
тел.: (044) 490-25-50, (050) 490-25-55
e.samoilova@credit-rating.com.ua