Головна »  Події »  Новини агентства »  Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА

Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА

30.03.2023

Сьогодні незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу Акціонерного банку «Південний» на рівні uaАА. Рейтинг знаходиться у Контрольному списку. Прогноз рейтингу – негативний. Агентство також підтвердило рейтинг надійності банківських вкладів (депозитів) Банку на рівні «4+» (висока надійність).

Для проведення процедури оновлення кредитного рейтингу та рейтингу надійності банківських вкладів (депозитів) агентство використовувало фінансову звітність Акціонерного банку «Південний» за 2021–2022 рр., а також внутрішню інформацію, надану Банком у ході рейтингового процесу.

Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaАА характеризується ДУЖЕ ВИСОКОЮ кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами.

Внесення рейтингу до Контрольного списку означає, що агентство розглядає питання про зміну рейтингу у зв’язку з подіями або тенденціями, що розвиваються, і які можуть істотно вплинути на кредитоспроможність власника цього рейтингу.

Негативний прогноз вказує на можливість зниження рейтингу протягом року при збереженні негативних тенденцій і реалізації поточних ризиків.

Рейтинг надійності банківських депозитів на рівні «4» (висока надійність) означає, що банк достатньо надійній, але більш чутливий до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних чинників, ніж банк з рейтингом «5». Імовірність виникнення проблем із своєчасним поверненням вкладу невелика.

Фактори, що підтримують рівень кредитного рейтингу:

  • диверсифікація ресурсної бази за джерелами залучення та за основними кредиторами;
  • диверсифікація коштів корпоративних клієнтів за видами економічної діяльності;
  • висока ефективність основної діяльності;
  • диверсифікація банківського бізнесу, яка зменшує чутливість Банку до зовнішніх та внутрішніх чинників, що можуть негативно вплинути на фінансовий результат;
  • наявність розгалуженої регіональної мережі та розвинутого карткового бізнесу, що сприяє збереженню клієнтської бази та утриманню конкурентних позицій.

Фактори, що обмежують рівень кредитного рейтингу:

  • чутливість до кредитного та валютного ризиків, що може негативно вплинути на показники ліквідності та капіталізації;
  • суттєвий обсяг короткострокових ресурсів, що підвищує чутливість до ризику ліквідності;
  • активні військові дії на території України, що негативно впливають на економічний стан країни та її фінансову стабільність, і як наслідок, з високою вірогідністю можуть призвести до погіршення показників діяльності Банку.

Повну історію рейтингів Акціонерного банку «Південний» можна переглянути на сайті агентства.

Інформація про усі рейтинги, визначені агентством, знаходиться на інтернет-сайті www.credit-rating.ua, а також в інформаційних системах smida.gov.uaBLOOMBERG, S&P Capital IQ.

Для одержання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка:
Профільний аналітичний відділ, Галина Винник
тел.: (044) 490-25-50, (050) 490-25-55
GVinnik@credit-rating.com.ua