Головна »  Аналітика »  Аналітика »  Економічний розвиток України (березень 2013 р.)

Економічний розвиток України (березень 2013 р.)

04.04.2013

Пропонуємо Вашій увазі регулярний аналітичний огляд економіки України, підготовлений фахівцями рейтингового агентства "Кредит-рейтинг". У матеріалі проаналізовані основні тренди і показники промисловості і інших секторів економіки, інфляційні процеси, стан зовнішніх рахунків і золотовалютних резервів, грошові ринки.

Ключові тенденції в макроекономіці України за станом на березень поточного року виглядають наступним чином:

  • Промислове виробництво в лютому скоротилося на 6% р/р проти - 3.2% р/р в попередньому місяці. Менша кількість робочих днів в порівнянні з минулим роком і двозначне падіння виробництва електроенергії, газу і пари (-17.2% р/р) - головні чинники прискорення падіння.
  • Інші сектори економіки демонстрували різнопланову динаміку. У лютому свої показники поліпшили роздрібний товарообіг і сільськогосподарський сектор, тоді як падіння будівельної і транспортної галузей продовжило посилюватися.
  • У лютому в Україні знову дефляція (- 0.5% р/р). Зниження вартості продуктів харчування(- 2.7% р/р) і стабільні ціни на послуги ЖКГ  - головні причини відсутності зростання цін на початку цього року.
  • Платіжний баланс другий місяць поспіль зведений з профіцитом (+1.7 млрд. дол. США за 2М13) завдяки низьким закупівлям російського газу і вдалому виходу Уряду на зовнішні ринки із запозиченнями. Ми очікуємо відновлення тиску на платіжний баланс найближчими місяцями.
  • Курс гривні до долара у березні відносно стабільний (8-12-8.14), гривнева ліквідність зберігала високий рівень упродовж усього першого кварталу (22.0-25.0 млрд. грн).
  • ОВДП знову має попит, Міністерство фінансів виконало 28% річного плану по внутрішніх запозиченнях в першому кварталі цього року. Ми очікуємо високий попит на державні папери найближчими місяцями.

Детальний аналіз і прогнози доступні в повній версії огляду.

Детальніше...

Світлана Рекрут, Олексій Чорноротов, Галина Вінник, Оксана Пугачова,