Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

08.10.2012

Україна має всі шанси до кінця року вийти на зростання ВВП близьке до нуля

Аналітики агентства «Кредит-Рейтинг» представили щомісячний огляд «Економічний розвиток України у вересні», в якому проаналізовані основні тренди останнього місяця третього кварталу року. Деякі цифри і тенденції викликають серйозне занепокоєння.

Незважаючи на досить позитивні результати першого півріччя (ВВП України, згідно з попередніми даними Держкомстату, в другому кварталі 2012 виріс на 3% р/р), уповільнення і падіння економіки в третьому і четвертому кварталах практично не викликає сумнівів. Дані по промисловому виробництву за липень-серпень демонструють різке падіння економіки (у серпні - на
4.7% р/р, у липні - на 0.9% р/р). Вніс і продовжує вносити свій негативний внесок в економічне зростання і поганий врожай (приблизно мінус 20% в порівнянні з минулим роком).

Про різке гальмування зростання української економіки в третьому кварталі заговорив також і Уряд. Кабмін озвучив зростання економіки за вісім місяців року близько 1.5% р/р, проти 2.5% р/р за перші шість місяців року і 2% р/р за сім місяців. Таким чином, за два місяці Україна втратила 1 п.п., що є досить тривожним фактом, враховуючи відсутність наявних перспектив щодо поліпшення зовнішніх і внутрішніх чинників на даний момент.

У серпні, як і в попередні декілька місяців, лідерами падіння були експортно-орієнтовані галузі, тоді як сектори, пов'язані з енергетикою і сировиною показували хоч невелике, але зростання. Так, минулого місяця металургійний сектор впав на 12.5% р/р, машинобудування скоротилося на 13.7% р/р в результаті слабкого зовнішнього попиту і високої конкуренції на зовнішніх ринках. Хімічна галузь хоч і продовжувала сповільнюватися в серпні, проте, як ми і передбачали, залишалася в «зростаючій зоні» (+10.3% р/р в серпні, +12.5% р/р в липні). Українські виробники знаходяться під тиском високій вартості енергоресурсів в Україні, що, у поєднанні з «негнучкістю» гривні, робить їх менш конкурентними на зовнішніх ринках. У випадку, якщо зовнішній попит залишатиметься в поточному стані, Україна має усі шанси до кінця року «з'їсти» зростання першого півріччя і за результатами року вийти на зростання ВВП, близьке до нуля. Харчова промисловість, сектор в основному орієнтований на внутрішній ринок, також демонстрував спад в серпні (- 0.9% р/р) внаслідок гіршого урожаю зернових та олійних.

Відсутність інфляції і двозначне зростання номінальних заробітних плат (+14.1% р/р в серпні) продовжували стимулювати зростання внутрішнього споживання, хоча темпи зростання роздрібного товарообігу в серпні сповільнювалися третій місяць поспіль. Враховуючи, що бурхливе зростання роздрібу зараз забезпечене не системними чинниками, а швидше ситуативними (високі соціальні виплати напередодні виборів і проведення ЄВРО-2012), уповільнення темпів зростання споживання, як ми і передбачали, є неминучим і, на нашу думку, продовжиться до кінця цього року.

Валютний ринок у вересні запам'ятався новими рекордами котирувань гривня/долар, які в перший тиждень місяця підскочили до 8.151-8.172, вперше з осені 2009 року. Ми, як і раніше, дотримуємося думки, що Національний банк піде на певну девальвацію гривні і вважаємо, що амплітуда зниження національної валюти цього року не перевищить 5%. Ситуація наступного року багато в чому залежатиме від стану зовнішніх ринків і, навіть більшою мірою, від реакції влади на зміни. На сьогодні Проект Бюджету на 2013 рік передбачає курс гривня/долар наступного року на рівні 8.11-8.20 грн/дол. США. Прогноз Міністерства фінансів передбачає, що до кінця цього року середній курс долара складе 8.1 грн/дол. США, а його середня вартість в 2013-2014 роках - 8.4 грн/дол. США. В той же час, очікування інвесторів відносно вартості валюти набагато більш песимістичні. Так, шестимісячний NDF (безпоставочний форвард, що використовується інвесторами для хеджування валютних ризиків) на 1 жовтня котирувався на рівні 9.1 грн/дол., 12-ти місячний NDF до кінця вересня опустився до 9.90 з пікових 10.38 на початку вересня.

Враховуючи уповільнення економічного зростання, не варто розраховувати і на поліпшення ситуації з виконанням бюджету. Ми чекаємо розширення його дефіциту до кінця року до 3-4% ВВП.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка:
Департамент інформації і комунікації Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути