Kредитный рейтинг выпуска облигаций ООО «МАНИВЕО СКОРАЯ ФИНАНСОВАЯ ПОМОЩЬ» подтвержден на уровне uaА Кредитный рейтинг АО «УКРАИНСКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦИИ И РАЗВИТИЯ» подтвержден на уровне uaА+ Рейтинги надежности банковских депозитов обновлены Кредитный рейтинг городу Запорожье подтвержден на уровне uaАА- Кредитные рейтинги ООО «ЭСКА КАПИТАЛ» подтверждены на уровне uaАА-

Главная »  Аналитика »  Аналитика

Аналитика

22.11.2007

КРЕДИТ-РЕЙТИНГ: Оцінка корпоративного управління в Україні

На минулому тижні рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" було оголошено про визначення рейтингу корпоративного управління діючій на вітчизняному фінансовому ринку компанії з управління активами. Мова йшла про презентацію нового унікального для України продукту дослідження оцінку якості корпоративного управління.

У широкому розумінні корпоративне управління розглядають як систему, за допомогою якої визначаються та контролюються напрями діяльності товариства. Інакше кажучи це система відносин між власниками товариства, його менеджерами, а також зацікавленими особами для забезпечення ефективної діяльності товариства, рівноваги впливу та балансу інтересів учасників корпоративних відносин.

Корпоративне управління не тільки дозволяє розвязати питання захисту прав власників, інвесторів і контролю за управлінням, воно є однією зі складових і ринкової економіки, і демократичного суспільства. Впровадження ефективного корпоративного управління надає можливість створити структуру, яка забезпечує значну свободу в межах верховенства права.

На сьогодні рівень корпоративного управління стає одним з головних факторів під час прийняття інвестиційних рішень, оскільки інвестори вважають, що оцінка практики корпоративного управління так само важлива, як і фінансові індикатори інвестицій.

Не існує еталонної моделі корпоративного управління через розбіжності у правових системах, інституційних структурах, тощо, але існують загальноприйняті принципи (стандарти), які лежать в основі ефективного корпоративного управління і можуть бути застосовані у широкому діапазоні правових, економічних та політичних умов. Серед них Принципи корпоративного управління ОЕСР, Основоположні принципи корпоративного управління Євро-акціонерів 2000, Принципи та рекомендації щодо корпоративного управління ЄАТЦП, Політика з корпоративного управління та прозорості на новостворюваних ринках (ІМФ), Глобальні принципи корпоративного управління CalPERS та Принципи корпоративного управління, затверджені ДКЦПФР України.

Поява загальноприйнятих стандартів обумовлена, передусім, зростанням уваги до питань корпоративного управління, оскільки низький рівень застосованої практики впливає не тільки на ефективність інвестицій, а також сприяє виникненню проблем системного характеру на національному та регіональному рівнях. Підтвердженням цього були фінансові кризи в Південно-Східній Азії, Росії та на інших ринках через наявність фундаментальних недоліків у функціонуванні корпоративного і фінансового секторів, насамперед, в області управління.

Фінансові кризи останніх десятиріч продемонстрували, що міцні економічні системи, яким не вистачає прозорого контролю, механізму забезпечення прав власників, інвесторів, можуть зазнати краху, якщо довіра інвесторів до них буде підірвана.

Отже, вдосконалення управління на національному рівні стає важливим напрямом зусиль представників центральних та місцевих органів влади, ділових кіл. Одним із інструментів, який використовується для досягнення цієї мети, є розроблення й впровадження обєктивної, прозорої системи оцінки корпоративного управління.

До останнього часу така оцінка в Україні зводилася до формування переліків акціонерних товариств, ранжованих за певними репрезентативними показниками, що, на наш погляд, не надавало обєктивного уявлення щодо рівня корпоративного управління в країні.

Усвідомлюючи необхідність надання всім учасникам фінансового ринку достовірної інформації щодо впровадження й застосування корпоративного управління окремими субєктами господарювання, а також для здійснення обєктивної оцінки якості корпоративного управління за бажанням самих компаній, Рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" було розроблено методологію оцінки рівня корпоративного управління.

Оцінка рівня управління субєкта господарської діяльності здійснюється з метою визначення відповідності принципів управління, які введені і використовуються в тій чи іншій компанії загальноприйнятим принципам, які лежать в основі ефективного управління. Кінцевим результатом оцінки є рейтинг, який визначається обєкту дослідження за Національною шкалою рейтингів корпоративного управління.

Рейтинг є незалежною оцінкою рейтинговим агентством існуючої системи корпоративного управління компанії та її відповідності інтересам фінансово-зацікавлених осіб, насамперед, її власників. Рейтинг дозволяє, з урахуванням національних особливостей, диференціювати компанії залежно від якості корпоративного управління.

Оцінка здійснюється шляхом дослідження окремих складових системи корпоративного управління, які розглядаються рейтинговим агентством у ході проведення досліджень. До них віднесено: структуру власності компанії, права власників та інших зацікавлених осіб, механізми управління та контролю, рівень розкриття інформації, аудит.

Рейтинг корпоративного управління компанії може перебувати в межах від рівня А (найвищий рівень рейтингу) до рівня Е (найнижчий рівень рейтингу) [1].

Першою компанією, якій рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" визначило рейтинг корпоративного управління, є компанія по управлінню активами ТОВ КУА АПФ "Парекс Ассет Менеджмент Україна".

Компанія ТОВ КУА АПФ "Парекс Ассет Менеджмент Україна" зареєстрована в м. Києві літом 2004 року, працює на ринку спільного інвестування та є компанією по управлінню активами й адміністратором пенсійних фондів. КУА АПФ "Парекс Ассет Менеджмент Україна" входить до групи компаній Parex, основні напрями діяльності якої зосереджені у фінансовому секторі.

Вартість чистих активів під управлінням Парекс Ассет Менеджмент Україна перевищує 260 млн. грн. Під управлінням перебувають два відкритих пайових інвестиційних фонди, закритий пайовий венчурний фонд, а також цільові фонди "під ключ". Крім того, компанія адмініструє один пенсійний фонд, адмініструє та управляє активами трьох пенсійних фондів.

До позитивних моментів було віднесено:

  • при розгляді структури власності компанії: неможливість конфліктів інтересів стосовно подальшого розвитку компанії, ризику "недружніх поглинань" та спрощений процес контролю власників за діяльністю товариства, оскільки єдиним засновником та учасником є Акціонерне товариство "Парекс Ассет Менеджмент" (Латвія, м. Рига); наявність високого рівня підтримки діяльності компанії з боку власника;
  • при розгляді дотримання компанією прав фінансово-заінтересованих осіб [2]: достатньо високий рівень виконання наявних зобовязань, що закріплені чинним законодавством, укладеними договорами, внутрішніми документами компанії, тощо; врахування інтересів зацікавлених осіб при прийнятті рішень, або здійсненні дій, що можуть тим чи іншим чином вплинути на зацікавлених осіб;
  • при розгляді існуючого механізму управління та контролю, що впроваджені в компанії: відповідність системи управління та контролю інтересам зацікавлених сторін, насамперед, власників;
  • при розгляді рівня розкриття суттєвої інформації [3], що стосується підприємства: високі стандарти розкриття інформації та прозорості, що надає власникам та іншим зацікавленим особам можливість здійснювати ефективний нагляд за діяльністю товариства.

До факторів, які стримують рейтинг компанії, належать:

  • актуальність подальшого підвищення рівня корпоративного управління у сфері управління персоналом; необхідність впровадження системи стратегічного планування діяльності компанії, детально прописаної у внутрішніх документах системи обміну інформацією між органами товариства, впровадження регламентованої системи звітності; забезпечення більшої повноти розкриття інформації, зокрема, оприлюднення офіційної звітності компанії.

Зважаючи на результати проведеного аналізу, рейтингове агентство прийняло рішення про визначення рейтингу на рівні "RСGuaВ", з прогнозом стабільний.

Рейтинг корпоративного управління рівня "RСGuaB" свідчить, що корпоративне управління компанії перебуває на високому рівні. Ризики, повязані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, незначні, проте інтереси власників та інших зацікавлених осіб можуть дотримуватись неповністю. Прогноз "стабільний" вказує на відсутність на поточний момент передумов для зміни рівня рейтингу протягом року.

Підсумовуючи викладене вище, визначення рейтингу компанії ТОВ КУА АПФ "Парекс Ассет Менеджмент Україна" на рівні "RСGuaВ", з прогнозом стабільний, свідчить про те, що професійні методи та технології, які відпрацьовані багаторічним досвідом управління активами на ринках країн Балтії, Східної Європи та Росії, зараз використовуються і в Україні, а корпоративне управління компанією перебуває на високому рівні в умовах національного ринку.

Рейтингове агентство вважає, що впровадження в нашій країні практики оцінки корпоративного управління забезпечить підвищення довіри до українського фінансового ринку спільного інвестування з боку вітчизняних та іноземних компаній.

Адже така оцінка дає змогу компанії, що пройшла процедуру рейтингування, не лише підвищити рівень корпоративного управління, але й стати більш "прозорою" для субєктів ринку.

Певним підтвердженням цієї тези є те, що на сьогодні до рейтингового агентства вже звернулося декілька учасників фінансового ринку, які зацікавлені в проходженні процедури з отримання рейтингу корпоративного управління, а рейтинговий звіт про оцінку корпоративного управління ТОВ КУА АПФ "Парекс Ассет Менеджмент Україна" викликає інтерес у іноземних та вітчизняних інвесторів.

Шкала рівнів рейтингу корпоративного управління

Рівень рейтингу

Характеристика рівня рейтингу

А

Корпоративне управління компанії перебуває на дуже високому рівні. Ризики, пов'язані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, мінімальні. Інтереси власників та інших зацікавлених осіб дотримуються у повному обсязі.

В

Корпоративне управління компанії перебуває на високому рівні. Ризики, пов'язані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, незначні. Інтереси власників та/або інших зацікавлених осіб можуть дотримуватися не повністю.

С

Корпоративне управління компанії перебуває на середньому рівні. Ризики, пов'язані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, помірні. Інтереси власників та/або інших зацікавлених осіб дотримуються не повністю.

D

Корпоративне управління компанії перебуває на рівні, нижчому за середній. Ризики, пов'язані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, значні. Інтереси власників та/або інших зацікавлених осіб суттєво порушуються.

Е

Корпоративне управління компанії перебуває на низькому рівні. Ризики, пов'язані зі станом корпоративного управління в умовах національного ринку, дуже високі. Інтереси власників та інших зацікавлених осіб, в основному, не дотримуються.

Визначений рівень рейтингу корпоративного управління має обовязкові позначки "ua" (ознака української національної шкали) та "RCG" (ознака рейтингу корпоративного управління).


[1] Шкалу рівнів рейтингів корпоративного управління наведено в додатку
[2] Під зацікавленими особами розуміються особи, які прямо чи опосередковано повязані з діяльністю компанії, серед яких власники компанії, інвестори, кредитори, контрагенти, працівники компанії, регулюючі та контролюючі органи, тощо
[3] До суттєвої належить та інформація, ненадання або викривлення якої може впливати на господарські рішення, що приймаються зацікавленими особами.

Шубіна О.В.
начальник профільного відділу

МОНИТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 лет

Архив

Поиск рейтинга

Form

расширенный поиск

развернуть

свернуть