Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

28.02.2008

Ліквідація ЄБРЗ – наслідок недосконалих дій керівництва банку, а не перші прояви фінансової кризи в Україні

Постановою Правління НБУ від 22.02.08 р. 39 було прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Європейський банк розвитку та заощаджень" (далі ВАТ "ЄБРЗ"). Згідно з постановою, основними причинами ліквідації банку є погіршення його платоспроможності та порушення вимог банківського законодавства.

Банк було створено у результаті обєднання у 2006 році двох банківських установ: ТОВ "Європейський банк розвитку та заощаджень" (працював на фінансовому ринку з 1993 року) та ВАТ "Обєднаний комерційний банк" (працював на фінансову ринку з 1991 року). На кінець ІІІ кварталу 2007 року у банку обслуговувалося понад 47 тисяч клієнтів, переважно фізичних осіб, а його територіальна мережа (більшість територіальних підрозділів розташовані у АР Крим) складалася із 5 філій та 311 відділень.

Стратегія розвитку банку на середньострокову перспективу відзначалася агресивністю і була орієнтована на інтенсивний розвиток роздрібного кредитування (хоча, фактично, у пасивах банку переважали кошти фізичних осіб, тоді як більшу частину кредитів було видано субєктам господарювання). Подальша капіталізація банку мала бути здійсненою за рахунок коштів стратегічних іноземних інвесторів.

Проблеми в банку почалися в четвертому кварталі і загострилися в грудні минулого року, коли стало зрозуміло, що керівництву не вдасться залучити кошти іноземних інвесторів. У результаті недоотримання значних інвестицій, під очікуване надходження яких вже було здійснено низку заходів, банк стикнувся з проблемами ліквідності, які не могли бути вирішені винятково за рахунок власних ресурсів.

Керівництвом банку було активізовано пошук інвесторів серед фінансових груп та компаній, насамперед іноземних, змінено умови щодо їхнього входження в управління банком (надання значно більших повноважень інвестору, зменшення початкової ціни пакета акцій, який пропонувався до продажу). Проте досягнути згоди, не дивлячись на наявність попередніх угод, не вдалося.

В результаті, фінансова криза банку лише загострилася. Ініційована НБУ, проте, не доведена до кінця угода про продаж банку "Приват-Банк" підвела остаточну риску, слідом за якою і було оголошено про відкликання НБУ банківської ліцензії та ліквідацію банку.

25 лютого 2008 р. у звязку з Постановою Правління НБУ від 22.02.08 р. 39 "Про відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Європейський банк розвитку та заощаджень" рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" прийнято рішення щодо призупинення кредитного рейтингу банку. На момент призупинення у банку був спекулятивний рейтинг uaВВ-, прогноз негативний. Рейтинг буде відкликаний після прийняття відповідного судового рішення за позовом НБУ про ліквідацію ВАТ "ЄБРЗ".

Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBB характеризується кредитоспроможністю нижчою, ніж достатня, порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Висока залежність рівня кредитоспроможності від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов. Знаки "+" і "-" позначають проміжні категорії рейтингу відносно основних категорій (рівнів).

Негативний прогноз вказує на можливість зниження рейтингу протягом року при збереженні негативних тенденцій і реалізації поточних ризиків.

Загалом, рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що ліквідація ВАТ "ЄБРЗ" не призведе до загального погіршення ситуації у банківській сфері. Разом з тим, ускладнення доступу до більш дешевих ресурсів на міжнародних фінансових ринках може негативно позначитися на тих банках, які закладали агресивну стратегію розвитку, обовязковими умовами якої були: суттєве збільшення статутного капіталу, розширення представництва в регіонах, активне впровадження роздрібного кредитування. Передусім, це стосується банків третьої та четвертої груп, а також тих представників другої та третьої груп, які здійснили нещодавно різке нарощування активів.

Довідка
Станом на 01.02.2008 р. активи банку ВАТ "ЄБРЗ" складали 601 млн. грн., балансовий капітал 98,3 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель 515,2 млн. грн. (з них: кредити фізичним особам 120,9 млн. грн., юридичним особам 227,2 млн. грн.), зобовязання 502,6  млн. грн. (з них: депозити від фізичних осіб 303,3 млн. грн., від юридичних осіб 64,6 млн. грн.), фінансовий результат (-12,2 млн. грн.).

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
info@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути