Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Коментарі

Коментарі

23.01.2015

Особливості національного рефінансування

Пропонуємо Вашій увазі повну версію коментаря заступника Генерального директора "Кредит-Рейтинг" Ольги Шубіної агентству "УНІАН" на тему рефінансування банків.

1. Які ризики фінансової системи внаслідок надмірного рефінансування банків?

На наш погляд, існує декілька основних ризиків надмірного рефінансування :

  • прихована емісія і збільшення темпів інфляції. Без проведення жорсткої монетарної політики з боку НБУ і відсутності кредитування реального сектора економіки з боку банків, суми рефінансування так чи інакше виявляються на руках населення. Населення ж, у свою чергу, намагається або купити іноземну валюту (на чорному ринку) або купити споживчі товари;
  • зайвий тиск на валютний ринок, який і так перебуває під величезним пресом відкладеного попиту на іноземну валюту як з боку населення, так і з боку корпоративного сектора;
  • виведення рефінансування через непрозорі схеми кредитування з банківської системи і як наслідок, посилення тиску на валютний ринок країни

Рефінансування без встановлення суворого контролю над банком, який отримує рефінансування, не має економічного сенсу. НБУ тим самим не рятує банківську установу, а лише дає тимчасову відстрочку.

2. Чи справедливі затвердження деяких експертів, що рефінансування використовується для валютних спекуляцій і підриває стабільність гривні?

Так, частково справедливі. НБУ доки не публікує офіційної звітності відносно того, хто і скільки отримав рефінансування. Але по окремих повідомленнях можна зробити висновок про те, що система рефінансування досить непрозора. Безумовно, в умовах курсової волатильності в країні, частина цих гривневих ресурсів ймовірно використовується для валютних спекуляцій поза банківським ринком.

3. Чи є у банків альтернатива рефінансуванню НБУ нині для забезпечення ліквідності, і якими будуть наслідки обмежень рефінансування?

Альтернативи практично не існує, оскільки ринок залучення ресурсів не відрізняється високою активністю. Довіра населення до банківської системи підірвана, і фізичні особи не прагнуть розміщувати вільні грошові кошти (особливо у валюті) незважаючи на високий рівень процентних ставок. Юридичні особи у зв'язку з економічною ситуацією в країні випробовують постійну потребу в оборотному капіталі і також (у більшості) не мають вільних грошових коштів. При цьому, необхідно відзначити ще раз, що рефінансування треба проводити під суворим контролем, посиливши відповідальність в т.ч. топ-менеджменту і власників банків.

Оригінал матеріалу читайте за цим посиланням.

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути