Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

24.01.2018

Кредитний рейтинг позичальника - фізичної особи

До рейтингових агентств все частіше звертаються фізичні особи із запитом про визначення кредитного рейтингу.

Рейтинг позичальника дозволяє визначити ступінь його кредитоспроможності й перспективу продуктивної співпраці з ним банківської або іншої фінансової установи.

Однак, класичні рейтингові агентства в усьому світі працюють з корпоративними клієнтами - юридичними особами. Саме на таких принципах побудована робота п'яти сертифікованих НКЦПФР рейтингових агентств в Україні, серед яких найбільший професійний досвід - 16 років діяльності, понад 1200 визначених рейтингів і сама численна клієнтська база (майже 800 клієнтів за час роботи компанії) має рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг». Клієнтами нашого агентства є банки, страхові компанії, промислові та будівельні підприємства, міста.

Для фізичної особи також можна визначити рейтинг. У такому випадку кредитний рейтинг - це дані про всі кредити та платіжну дисципліну клієнта (наявність та кількість прострочених платежів).

Він розраховується за п'ятьма показниками:

  • За даними БКІ (Бюро кредитних історій). Цей показник найбільш реально відображає рівень фінансової дисципліни позичальника. За наявності незадовільної кредитної історії ймовірність відмови збільшується у багато разів.
  • Стан поточних позик. Наприклад, якщо у позичальника після виплати за поточними кредитами залишається дві третини місячного доходу, то ймовірність відмови досягає 50%.
  • Строк, за який були погашені попередні кредити. Банки не схвалюють дострокове погашення кредиту та орієнтуються на повну виплату за кредитом відповідно до встановленого графіку платежів. Дострокове погашення кредиту позбавляє їх частини прибутку з виплати відсотків.
  • Кількість кредитів. Якщо позичальник звертається за отриманням кредиту занадто часто, це означає, що він або не може співвіднести свій заробіток зі своїми витратами, або погано орієнтується в питаннях фінансів. Якщо частота отримання кредитів велика, рейтинг може знизитися.
  • Категорії отриманих позик. Чим ширше асортимент кредитних портфелів - тим краще.


Але класичні рейтингові агентства не розраховують такий рейтинг.

За кредитним рейтингом фізичних осіб слід звертатися до БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ.


Прес-служба агентства «Кредит-Рейтинг»

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути