Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

21.03.2008

Боротьба з інфляцією призведе до зростання вартості гривні та уповільнення темпів кредитування

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що обмеження грошової маси, пов'язане з діями Уряду України і Національного Банку України щодо  стримування зростання інфляції, приведе до зростання вартості гривневих ресурсів і зниження активності банків щодо видачі кредитних коштів.

Зусилля уряду і регулятора фінансового ринку щодо вилучення надлишків грошової маси з обігу (її приріст за 2007 рік склав 52%) призвели до підвищення ставки рефінансування, що обмежило можливості банків щодо залучення дешевих засобів на міжбанківському ринку. Враховуючи, що подібні дії відбуваються на тлі зниження можливостей зовнішніх запозичень, можна говорити про виникнення проблем із залученням додаткових ресурсів не тільки для дрібних і середніх банків, але й для великих. Наслідком політики, що проводиться, стане зниження темпів кредитування (насамперед споживчого), посилення вимог до надійності позичальників, скорочення термінів кредитування.

Для банківської системи України ситуація із залученням валютних і гривневих ресурсів на вигідніших умовах може покращитись у разі нейтралізації цілої низки чинників, основними з яких є інфляційні очікування та світова фінансова криза. Агентство чекає певного уповільнення темпів розвитку вітчизняної банківської системи. В той же час, у зв'язку з її невисоким ступенем інтеграції у світову фінансову систему, агентство не прогнозує значних потрясінь. Можливий  перегляд стратегії розвитку тих банків, які планували агресивне завоювання ринку саме у  2008 році. Так само може посилитися тиск на банки, які не володіють великим запасом ліквідності і планують свій розвиток за рахунок залучення переважно зовнішніх ресурсів.

Загалом, агентство найближчим часом не бачить підстав для перегляду кредитних рейтингів вітчизняних банківських установ, але продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на банківському ринку.

Довідка "Кредит-Рейтинг"
Рейтинговим агентством визначено кредитні рейтинги 66 українським комерційним банкам, а також 47 рейтингів випускам облігацій банків. Більшість рейтингів, визначених комерційним банкам, мають інвестиційний рівень і стабільний прогноз розвитку.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій,  Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути