Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

14.10.2008

Для стабілізації банківської системи України потрібна узгодженість дій регулятора та центральних органів влади

Прийняття Постанови НБУ 319 від 11 жовтня 2008 року, яка вводить обмеження на активні операції банків і дострокове вилучення депозитів, є одним з необхідних кроків для стабілізації банківської системи України. У той же час, агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що потрібні подальші скоординовані дії з боку Президента, Уряду та Національного банку України для розробки і реалізації стратегії виходу з фінансової кризи.

На думку рейтингового агентства, особливість нинішньої ситуації полягає в тому, що фінансова криза має вплив на всі банківські установи країни, включаючи великі системні банки. Програма розвитку таких банків рунтувалася на активному використанні запозичених коштів, які залучалися за кордоном, і на можливості подальшого рефінансування подібних позик.

До кінця 2008 року українським банкам необхідно погасити близько 1 млрд. дол. США синдикованих кредитів, залучених у другій половині 2007 року, а також євробондів. Найбільше боргове навантаження мають "Укрсоцбанк" 250 млн. дол. США, "Райффайзенбанк Аваль" 200 млн. дол. США, "Надра" 130 млн. грн. (і додатково 100 млн. дол. за євробондами). Ще дев`ять банків залучили суми до  100 млн. дол. США.

Криза ліквідності на світових фінансових ринках призвела до мінімізації можливості заміни подібних кредитів. Водночас розпочалося виведення іноземного капіталу з України. У результаті виник дефіцит валютних коштів. У цій ситуації банки змушені скорочувати активні операції з метою акумулювати грошові кошти. Спостерігається скорочення довгострокового кредитування економіки, збільшення відсоткових ставок, а також зменшення лімітів кредитування поміж самими банками. Банківська система стає вразливою до наслідків погіршення ринкової кон`юнктури в умовах економічного спаду (передусім в секторах будівництва і нерухомості). На цьму тлі загострюються проблеми, пов`язані з якістю банківських активів, оскільки до сьогодні високі темпи росту активних операцій дозволяли утримувати частку проблемних кредитів на прийнятному рівні. 

Рейтингове агентство зазначає, що негативна ситуація, що склалася сьогодні на фінансовому ринку, може й далі погіршуватися. Передумовами для цього можуть стати зниження темпів економічного росту країни, збереження кризових явищ у ряді базових галузей економіки, подальше погіршення якості активів банків і невисоким рівнем ризик-менеджменту, необхідністю погашення значних обсягів зобов`язань за синдикованими кредитами і євробондами у 2009 році (2,4 млрд. дол.).

Додатковим ризик-фактором є політична невизначеність, відсутність постійно діючого законодавчого органу. Проведення позачергових виборів і нестабільність на валютному ринку може підірвати довіру вкладників до банківської системи і спровокувати відтік коштів, а в нинішніх умовах світової кризи це може обернутися фінансовим потрясінням.

З метою поліпшення ліквідності банківської системи в умовах загострення ситуації на світових фінансових ринках, Національний банк України з 27 жовтня 2008 року відміняє обмеження ставок на залучення зовнішніх запозичень терміном на 1 рік банками-резидентами, встановивши ставку на рівні  LIBOR+11%  річних, а для довгострокових запозичень обмеження буде знято повністю. Відміна цінового обмеження не викличе притоку іноземного капіталу, але все ж дозволить деяким банкам, більшою мірою банкам з іноземним капіталом, рефінансувати раніше отримані кредити за ринковою вартістю, а українські банки змушені будуть шукати допомоги в НБУ. При цьому Національний банк України протягом 1-8 жовтня надав українським банкам рефінансування майже на 6,5 млрд. грн., а також почав проводити інтервенції на валютному ринку.

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" до теперішнього часу не знижувало кредитні рейтинги банків у зв`язку з кризовими явищами. Подальші зміни кредитних рейтингів банківських установ значно залежать як від ефективності зусиль Національного банку України, так і від скоординованості дій державних органів влади.

Для отримання докладнішої інформації:
Департамент інформації та комунікацій, Марина Проценко, тел.: (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua
Профільний аналітичний відділ, Андрій Коноплястий, тел.: (044) 490-25-50
AKonoplyastiy@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути