Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

28.01.2009

Кредитні рейтинги за міжнародною рейтинговою шкалою не відображують стійкість банків на внутрішньому ринку

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" закликає вітчизняних аналітиків уважніше підходити до оцінки ситуації у вітчизняній економіці, у тому числі в банківському секторі. Передусім, йдеться про правильну інтерпретацію повідомлень міжнародних рейтингових агентств про зміну кредитних рейтингів тих або інших фінансових організацій за міжнародною рейтинговою шкалою.

Зокрема, значний резонанс викликало повідомлення агентства Fіtch про зниження кредитних рейтингів "ВіЕйБі Банку", "Кредитпромбанку" та "Укргазбанку" до рівня ССС за міжнародною шкалою. На підставі цього вітчизняні аналітики зробили висновок, що ці банки перебувають на межі дефолту. Дійсно, з урахуванням загальних країнових ризиків України, рейтинги цих банків перебувають на одному з найнижчих рівнів порівняно з іншими банками у всьому світі. Відповідно до класифікації агентства Fitch цей рейтинг свідчить про те, що "дефолт є реально можливим", однак йдеться про зобовязання в іноземній валюті перед іноземними кредиторами. У цей же час всередині країни надійність цих банків та їх здатність виконувати свої зобовязання в національній валюті оцінюється значно вище. За національною шкалою того ж самого агентства Fitch на сьогодні всі ці банки мають кредитний рейтинг ВВ(ukr). Це означає "доволі слабку кредитоспроможність відносно цих елементів та випусків зобовязань у цій країні; в межах цієї країни, перспективи погашення таких фінансових зобовязань є певною мірою невизначеними, та здатність своєчасно погасити зобовязання залишається більш залежною від впливу негативних економічних змін, які можуть відбутися у майбутньому".

Хоча для українських  банків рейтинг рівня ВВ за національною шкалою є одним з найнижчих, багато нефінансових закладів мають більш низькі рейтинги (рівні CCC та CC ). Загалом серед 70 банків, рейтинги яких підтримує агентство "Кредит-Рейтинг", переважають банки з рейтингами інвестиційної категорії (52 банки), тобто частка банків з низькими рейтингами спекулятивної категорії становить 26%. У той же час у корпоративному секторі частка спекулятивних рейтингів перевищує 65,9%, зокрема: будівельна галузь 77%, машинобудування й металообробка 44%, торгівля 72%. Це свідчить про те, що заклади фінансового сектору, незважаючи на тиск, що посилюється на них, поки що залишаються більш стійкими до впливу кризи. Водночас, велика кількість негативних прогнозів за рейтингами банків відображує очікування агентства "Кредит-Рейтинг" щодо подальшого погіршення ситуації у банківському секторі внаслідок зниження довіри населення, девальвації гривні на тлі необхідності погашення валютних кредитів, погіршення кредитоспроможності позичальників і відсутності ефективної регуляторної політики.

Інформацію про всі кредитні рейтинги, визначені агентством за Національною рейтинговою шкалою, наведено в інформаційних системах REUTERS та BLOOMBERG.

Для одержання детальнішої інформації:
Департамент інформації та комунікації, Марина Проценко, тел. (044) 490-25-50
MProtsenko@credit-rating.com.ua

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути