Кредитний рейтинг випуску облігацій ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» підтверджено на рівні uaА Кредитний рейтинг АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ» підтверджено на рівні uaА+ Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА-

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

07.07.2014

Банківська система отримає додатковий захист

Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроект № 4938 "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи". Його впровадження має притягнути додаткові ресурси у банківську систему, забезпечивши їй більшу стійкість.

Рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» досить позитивно оцінює можливість розміщувати власні боргові інструменти Фонду гарантування вкладів на фондовому ринку, оскільки це забезпечить додатковий ресурс для здійснення виплат по депозитах населення як у банках, в які вже введена тимчасова адміністрація, так і в потенційно неплатоспроможних банках. Найімовірніше, основний попит на ці папери спочатку формуватимуть держбанки, а також НБУ. На нашу думку, можливість розміщення фондом облігацій є вимушеним і виправданим заходом у зв'язку із зростаючою потребою в ресурсах.

Коментуючи розширення переліку критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних або неплатоспроможних, старший фінансовий аналітик агентства «Кредит-Рейтинг» Юрій Харечко відзначив, що контроль за об'ємом негативно класифікованих активів об'єктивніше було б проводити в порівнянні не із загальною сумою активів банку, а з власним капіталом і сформованими резервами під активні операції.

В цілому, впровадження законопроекту і, відповідно, підвищення мінімального статутного капіталу банків окрім залучення додаткових ресурсів у банківську систему стимулюватиме процеси продажу і злиття банків. В першу чергу це стосується банків 4 групи, далеко не усі власники яких мають в розпорядженні фінансові ресурси, необхідні для виконання нових вимог НБУ.

Ознайомитися із законопроектом Ви можете за цим посиланням.

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути