Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено Кредитний рейтинг міста Запоріжжя підтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ЕСКА КАПІТАЛ» пдтверджено на рівні uaАА- Кредитні рейтинги ТОВ «ГК «ЯРОВІТ» підтверджено на рівні uaBBB Кредитний рейтинг АТ «ІНГ Банк Україна» підтверджено на рівні uaAAА Кредитний рейтинг АТ «Універсал Банк» підтверджено на рівні uaAAА Кредитні рейтинги випусків облігацій ТОВ «Будспецсервіс» підтверджено на рівні uaBBB+ Кредитний рейтинг ПрАТ «СГ «ТАС» підтверджено на рівні uaAА Кредитний рейтинг Акціонерного банку «Південний» підтверджено на рівні uaАА Рейтинги надійності банківських депозитів оновлено

Головна »  Аналітика »  Експертна думка

Експертна думка

05.03.2015

Банківська система України - 2015. Вижити в умовах кризи

Банківська система України сьогодні знаходиться в украй нестабільному стані і вимушена працювати в умовах фінансово-економічної і банківської кризи. 2014 рік був досить важким, але 2015 рік буде набагато важчим для банківської системи.

Аналітики незалежного рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" підготували детальний аналітичний огляд стану і тенденцій банківської системи України в IV кварталі 2014 - початку 2015 рр.

Ми чекаємо істотного погіршення фінансової стійкості банківських установ і виведення низки банківських установ з ринку. Зниження основних макроекономічних показників економіки України, зростання соціальної напруги, тривалість і інтенсивність військових дій, різкі курсові коливання, непрогнозована політика регулятора призводять до істотного розбалансування діяльності банків.

За нашими очікуваннями, кредитна активність банків буде низькою, якість кредитних портфелів різко погіршає. Погіршення платоспроможності клієнтів пов'язане із зменшенням фактично генерованого грошового потоку внаслідок девальвації гривні та/або зменшення виручки від продажу товарів і послуг підприємствами окремих галузей. Банки будуть вимушені йти на компроміс з позичальниками по валютних кредитах, оскільки не усі клієнти банківської системи можуть собі дозволити виплачувати відсотки по курсу гривні від 20 до 30 UAH/USD. Можна чекати подальшого накопичення збитків у зв'язку із скороченням операційних прибутків банківських установ і вимушеним доформуванням резервів через погіршення якості кредитних портфелів.

Капіталізація банківської системи погіршується, ряд банків вимушено порушують нормативи НБУ. Власники не готові, а багато хто не має можливості докапиталізувати банківські установи до рівня, необхідного для забезпечення фінансової стійкості банку. Проблеми з ліквідністю в банківській системі посилюватимуться. На тлі низького припливу депозитів і дій Регулятора по посиленню політики заборони інфляційних процесів і спроб збалансувати ситуацію на грошово-кредитному і валютному ринку, багато банків зіткнуться з кризою ліквідності.

Детальніше - в повній версії огляду, опублікованій за цим посиланням.

Ольга Шубіна
Заместитель Генерального директора

МОНІТОР

2011 #3(41) Кредит-Рейтингу 10 років

Архів

Пошук рейтинга

Form

розширений пошук

розгорнути

сгорнути